Δημοσιογραφική πρεμιέρα κάνει σήμερα η νέα Δημόσια Τηλεόραση. Στις 8.00 το πρωί ήταν προγραμματισμένο να βγει στον αέρα η πρώτη ζωντανή ειδησεογραφική εκπομπή διάρκειας δύο ωρών, αντίστοιχη των πρωινών μαγκαζίνο που προβάλλονται στα ιδιωτικά κανάλια την ίδια ώρα. Για τη θέση των παρουσιαστών, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν επιλεγεί ο Γιάννης Τρουπής και η Οντίν Λιναρδάτου, ενώ στο πλάι τους αναμενόταν να εμφανιστούν για πρώτη φορά αρκετοί από τους δημοσιογράφους που προσλήφθηκαν στον ενδιάμεσο φορέα.

Εκτός από την προβολή όλων των τελευταίων εξελίξεων στην επικαιρότητα, στη σκαλέτα της εκπομπής περιλαμβάνεται και δελτίο ειδήσεων. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας τίτλοι ειδήσεων θα περνούν στο κάτω μέρος της οθόνης, ενώ εν καιρώ αναμένεται να βγουν στον αέρα και άλλες ενημερωτικές εκπομπές. Το ζωντανό πρόγραμμα θα εκπέμπεται από στούντιο στο κτίριο της Λεωφόρου Κατεχάκη, αφού στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής παραμένουν πρώην εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ. Την ίδια ώρα, ύστερα από 10 εβδομάδες συνεχούς στήριξης –μετά την απόφαση Μαξίμου να πέσει μαύρο στα δημόσια κανάλια –ο πιο ισχυρός σύμμαχος της πρώην ΕΡΤ αλλάζει στάση. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ενωση (EBU) το πρωί στις 9 ήταν προγραμματισμένο να διακόψει τόσο τη δορυφορική όσο και τη διαδικτυακή αναμετάδοση του προγράμματος που παρήγαν οι απολυμένοι εργαζόμενοι της πρώην κρατικής τηλεόρασης.

Οι ιθύνοντες του ευρωπαϊκού φορέα σε ανακοίνωσή τους με τίτλο «Ελλάδα – Η ΕΒU κοιτάζει μπροστά, όχι πίσω» αναφέρουν ότι καταλυτικό ρόλο σε αυτή την απόφασή τους έπαιξαν «τα ενθαρρυντικά σημάδια ότι μια νέα δημόσια τηλεόραση θα λειτουργήσει σύντομα στην Ελλάδα».

Στα «ενθαρρυντικά σημάδια» περιλαμβάνεται τόσο η λειτουργία του ενδιάμεσου τηλεοπτικού φορέα όσο και η ψήφιση «νέων νόμων που βάζουν τις βάσεις για ανεξάρτητα δημόσια μέσα ενημέρωσης». Στα συν υπολογίζεται η στελέχωση του μεταβατικού φορέα με 600 εργαζομένους σε πρώτη φάση, με περαιτέρω ένταξη στο δυναμικό του άλλων 1.400 εν καιρώ. Επιπλέον, γίνεται λόγος για αυξανόμενη παραγωγή προγράμματος ενώ δεν ξεχνούν και την προετοιμασία του δελτίου ειδήσεων.

Από τις 11 Ιουνίου, οπότε μπήκε λουκέτο στην ΕΡΤ, έως σήμερα η ΕBU διένειμε 8,5 εκατομμύρια live streamings για συνολικά 4,4 εκατομμύρια ώρες θέασης. Μέσα από τη σελίδα της στο Διαδίκτυο δυόμισι εκατομμύρια μοναδικοί χρήστες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα που συνεχώς παρήγαν οι απολυμένοι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα.

Η απόφαση της EBU βρίσκει απέναντι τους πρώην εργαζομένους της καταργηθείσας Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης. Με ανακοίνωσή τους εκφράζουν την απορία τους γιατί «να σταματήσει η μετάδοση των προγραμμάτων της ΕΡΤ, ιδιαιτέρως προτού καν ελεγχθεί η υλοποίηση των δεσμεύσεων που η ίδια η ΕBU είχε θέσει ως προϋπόθεση για τη μετάδοση ανεξάρτητου ενημερωτικού προγράμματος από πλευράς ΔΤ, αλλά και πριν από την τελική κρίση του ΣτΕ». Ακόμη, σημειώνουν ότι ξεκίνησαν τη διαδικασία συλλογής υπογραφών μέσω του ιστοτόπου Avaaz προκειμένου να πιέσουν τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού φορέα να ανακαλέσει την απόφαση διακοπής του σήματος.

Θα συνεχίσουν λένε οι πρώην εργαζόμενοι

Οι πρώην εργαζόμενοι της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν να παράγουν τις δικές τους εκπομπές τόσο για την τηλεόραση όσο και για το ραδιόφωνο, οι οποίες θα μεταδίδονται μέσω της σελίδας ertopen.com, thepressproject.gr και όσων άλλων ιστοσελίδων αναμεταδίδουν το παραγόμενο πρόγραμμα.