Ρίχτερ στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκάλεσαν νωρίς χθες το πρωί δηλώσεις σε εκπομπή του Mega του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, με τις οποίες επιβεβαιώνονταν επισήμως διαρροές προηγούμενων ημερών περί επιβολής «σεισμοσήμου» -υποχρεωτικής, δηλαδή, ασφάλισης για σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές –σε όλα τα ακίνητα.

Οι δηλώσεις του κ. Μανιάτη έφεραν αρχικά… κινητικότητα στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έγινε αποδέκτης έντονων οχλήσεων από βουλευτές των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και το οποίο εξέτασε προς στιγμήν το ενδεχόμενο να διαψεύσει δημόσια τον κ. Μανιάτη. Κύκλοι του υπουργείου χαρακτήριζαν «άκαιρες» τις δηλώσεις του κ. Μανιάτη, οι οποίες επιβάρυναν ακόμη περισσότερο το εύθραυστο πολιτικό κλίμα που είναι φορτισμένο και με το ζήτημα της πιθανής άρσης των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία.

Μάλιστα, σχολιάζοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες την επιβολή σεισμοσήμου την απαιτεί η τρόικα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι θέμα σεισμοσήμου δεν υπάρχει στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ. Τελικά, με παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, που επίσης δέχθηκε αρκετά τηλεφωνήματα βουλευτών, επελέγη η λύση να δώσει ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος διορθωτική δήλωση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με την οποία θα έβαζε τέλος στα σενάρια περί σεισμοσήμου, όπως και έγινε. Στη δήλωσή του αυτή ο κ. Μανιάτης ανέφερε: «Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επιβολή νέου φόρου ή αλλιώς σεισμοσήμου, δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια δέσμευση απέναντι στην τρόικα, ούτε πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια τέτοια ρύθμιση».

Νωρίτερα, μιλώντας στο Mega, ο κ. Μανιάτης, αναφερόμενος στην επιβολή του σεισμοσήμου δήλωσε ότι «είναι μια κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί η χώρα με πάρα πολλή προσοχή, χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες οι οποίοι πια δεν αντέχουν άλλο, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναπάθουμε τις ζημιές που πάθαμε στο παρελθόν».

Παράλληλα διαβεβαίωνε ότι «θα υπάρξει η ελαχιστότατη επιβάρυνση στους πολίτες», ενώ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, δεδομένου, όπως είπε, ότι «είναι μια συζήτηση που είναι σε εξέλιξη».

«ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ». Αργά το απόγευμα κύκλοι του κ. Μανιάτη υποστήριζαν ότι υπήρξε παρανόηση, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός μιλώντας στο Mega αναφέρθηκε στον διάλογο περί ασφάλισης των κτιρίων που είναι σε εξέλιξη την τελευταία 15ετία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και άλλους ενδιαφερομένους.

Σημειώνεται ότι έως τώρα ασφαλίζονταν υποχρεωτικά για σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές όλα τα σπίτια που αγοράζονταν με στεγαστικά δάνεια, αφού η ασφάλιση ήταν υποχρεωτικός όρος που επέβαλλαν οι τράπεζες.