Νέος γύρος αντιπαράθεσης ξέσπασε ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την ιατρική κοινότητα, με αφορμή την υποχρεωτική συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας αντί εμπορικής ονομασίας των σκευασμάτων. Η σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ αποτέλεσε το «μήλον της έριδος» με τους γιατρούς να ζητούν από τον Άδωνι Γεωργιάδη την άμεση ανάκληση της.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, οι γιατροί οφείλουν να συνταγογραφούν την δραστική ουσία, χωρίς να αναγράφουν στην συνταγή την εμπορική ονομασία συγκεκριμένου σκευάσματος. Στην περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με το μέτρο, τότε απειλούνται με αφαίρεση του δικαιώματος συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Επιιπλέον, οι φαρμακοποιοί καλούνται από την πλευρά τους να προτείνουν και να χορηγήσουν στον ασφαλισμένο το φθηνότερο γενόσημο (δηλαδή, αντίγραφο) φάρμακο.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΙΣΑ), υπενθυμίζοντας σε ανακοίνωση του ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προσφύγει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και αναμένεται η απόφαση.

Στο πλαίσιο αυτό καλεί τους γιατρούς «να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την ήδη διατυπωμένη θέση του ΙΣΑ σχετικά με την αναγραφή και της εμπορικής ονομασίας, πράττοντας κατά συνείδηση το σωστό για την διαφύλαξη της υγείας των ασθενών τους».

«Ο Ιατρικός Κόσμος δεν παραχωρεί σε κανένα την άσκηση του Ιατρικού έργου. Η φαρμακευτική αγωγή, η θεραπεία και η επιλογή φαρμάκου είναι ιατρική πράξη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, ενώ σε ανάλογο ύφος εκφράζουν την αντίδραση τους οι Σύλλογοι Πατρών και Λάρισας.

Σκληρή είναι η απάντηση και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η οποία καταλήγει: «αν πιστεύετε ότι ο ιατρικός κόσμος δεν είναι απαραίτητος πλέον στην Ελλάδα και οι ασθενείς μπορούν να θεραπεύονται από μία συνταγή που προτείνεται σε φαρμακείο, αν μη τι άλλο, οφείλετε να μας το ανακοινώσετε».

«Πόθεν έσχες» γιατρών

Να προχωρήσει σε εντατικούς ελέγχους ζητά η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και δίνει το «πράσινο φως» ώστε να δοθούν στην δημοσιότητα τα ονόματα όσων συνταγογραφούν παράνομα υψηλό αριθμό φαρμάκων και εξετάσεων.

«Πρώτοι εμείς επιζητούμε τον έλεγχο αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα του συστήματος υγείας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση της, απαντώντας έτσι στις καταγγελίες του Άδωνι Γεωργιάδη για «πάρτι» υπερσυνταγογράφησης και στις εξαγγελίες για ελέγχους και κυρώσεις.