Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο «δεν είχε γιουγκοσλαβική καταγωγή» υποστηρίζεται σε αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της CIA που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου - και αναμεταδίδει ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 της σερβικής πρωτεύουσας - η αμερικανική υπηρεσία ισχυρίζεται πως η φωνητική ανάλυση της ομιλίας του είναι αυτή που έκανε τους ειδικούς να καταλήξουν σ' αυτό το συμπέρασμα.

Ο ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και παρέμεινε πρόεδρος ως τον θάνατό του το 1980, είχε επισήμως μικτή, κροατο-σλοβενική καταγωγή.

Σύμφωνα, ωστόσο, με το σχετικό έγγραφο της CIA, η ξενική προφορά στον τρόπο με τον οποίο μιλούσε τη μητρική του σερβο-κροατική σημαίνει πως, στην πραγματικότητα, η μητρική του – ή τουλάχιστον αυτή που μπορεί να θεωρηθεί πως είναι εγγύτερα στη μητρική του – ήταν είτε τα ρωσικά είτε τα πολωνικά.

Οι υπογράφοντες τη μακρά αυτή ανάλυση για την καταγωγή του Τίτο συμπεραίνουν πως θα ήταν «λογικό να υποθέσει κάποιος» ότι ο Τίτο ήταν είτε Ρώσος είτε Πολωνός.

Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν για την πραγματική του ταυτότητα, αν και σημειώνουν ότι «δεν ήταν μετά βεβαιότητας Γιουγκοσλάβος».

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι οι μη γιουγκοσλαβικές καταβολές του ήταν και ο λόγος «για την αμεροληψία του και την επιτυχία του στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων και διαμαχών μεταξύ των εθνοτικών ομάδων στη Γιουγκοσλαβία».

Η ομιλία του Τίτο, πάνω στην οποία βασίστηκε το παραπάνω έγγραφο, χρονολογείται στο 1977.

  

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από