Περίπου 300 τόνοι ραδιενεργού ύδατος διέρρευσαν από δεξαμενή αποθήκευσης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, η οποία προσπαθεί να αντλήσει το νερό αυτό για να αποτρέψει μεγαλύτερη μόλυνση της περιοχής.

Το τοξικό νερό, που εντοπίστηκε τη Δευτέρα, είναι πιθανό, σύμφωνα με την Tepco, να έχει φθάσει στο έδαφος και διέρρευσε από μια από τις δεξαμενές που έχουν εγκατασταθεί στον πυρηνικό σταθμό για την αποθήκευση του νερού. Στη συγκεκριμένη δεξαμενή παραμένουν 670 τόνοι ραδιενεργού ύδατος.

Γύρω από τη συγκεκριμένη δεξαμενή εντοπίστηκαν λακκούβες με το μολυσμένο νερό.

Ένα λίτρο του ραδιενεργού αυτού ύδατος περιέχει περίπου 80 εκατομμύρια μπεκερέλ στρόντιου και άλλα ραδιενεργά στοιχεία που εκπέμπουν ακτίνες βήτα.

Ένα τοιχίο που έχει υψωθεί γύρω από τις δεξαμενές δεν κατάφερε να εμποδίσει τη διαρροή, η οποία συνεχίζεται το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με την Tepco, η οποία πάντως υποστηρίζει ότι προς το παρόν το ραδιενεργό υγρό που διέρρευσε δεν έχει φθάσει στον Ειρηνικό Ωκεανό, που βρίσκεται 500 μέτρα από το σημείο.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, το νερό αυτό θα αναμιχθεί με τα υπόγεια ύδατα και μπορεί να φθάσει ως τη θάλασσα, παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της Tepco Μασαγιούκι Όνο.

Η ραδιενέργεια που μετρήθηκε περίπου 50 εκατοστά κάτω από τις λακκούβες που εντοπίστηκαν γύρω από τη δεξαμενή ήταν περίπου 100 μιλισιβέρτ ανά ώρα.

Η Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή της Ιαπωνίας τοποθετεί τη διαρροή αυτή στο επίπεδο ένα της διεθνούς κλίμακας πυρηνικών συμβάντων.