Ο Τάτα σφυρίζει και η μπάλα σταματά αμέσως. Φωνάζει, κινεί τα χέρια του έντονα, δείχνει τι ακριβώς θέλει και οι παίκτες ξεκινούν ξανά και ξανά τις προσπάθειές τους στην προπόνηση μέχρι να εμπεδώσουν την τακτική του προπονητή τους.

Δείχνουν όμως ευχαριστημένοι, κυρίως οι παλαιότεροι, παρά τις σκληρές προπονήσεις.

Ο Τάτα Μαρτίνο είναι άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα. Δεν λέει πολλά λόγια, αλλά όσα λέει τα εννοεί. Μιλάει με όλους τους παίκτες, ιδιαίτερα όμως με τους βετεράνους της Μπάρτσα οι οποίοι αρχίζουν να αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του έναν άξιο διάδοχο του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Τα συστατικά της επιτυχίας των Μπλαουγκράνα, με τα οποία κυριάρχησαν ως άλλοι Ρωμαίοι στη Γηραιά Ηπειρο την τριετία 2008-2011, ήταν το περίφημο πάσινγκ γκέιμ και η πίεση που ασκούσαν για την ταχύτερη επανάκτηση της μπάλας. Επί ημερών Τίτο Βιλανόβα το δεύτερο στοιχείο ατόνησε και αποτέλεσε τη θρυαλλίδα στις αναμετρήσεις με την Μπάγερν στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ που ανέδειξαν νικητές τους Βαυαρούς με το συντριπτικό 7-0.

Η πρώτη αντίπαλος της Μπάρτσα στην Πριμέρα Ντιβισιόν, η Λεβάντε, δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο «δυναμόμετρο» για τους Μπλαουγκράνα. Μερικά όμως στοιχεία του αγώνα αποδεικνύουν ότι η Μπαρτσελόνα ξαναβρίσκει τη χαμένη της αγωνιστική ταυτότητα.

Η κατοχή της μπάλας έφτασε το εξωπραγματικό 78%, ο Τσάβι είχε περισσότερες πάσες στο πρώτο ημίχρονο απ’ όσες όλοι οι παίκτες της Λεβάντε, ενώ η επιτυχία στις πάσες των Μπλαουγκράνα έφτασε το 91%.

Αυτό όμως που εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η ένταση και η διάρκεια στην πίεση που ασκούσαν οι παίκτες της Μπαρτσελόνα, αλλά και ο πλουραλισμός στην επίθεση, που είχε ως αποτέλεσμα να πετύχουν τα έξι από τα επτά γκολ στο πρώτο ημίχρονο.

«Μας είχαν λείψει οι αυτοματισμοί. Πέρυσι είχαμε προπονηθεί πολύ λίγο στην τακτική όταν ο Τίτο (Βιλανόβα) ήταν στη Νέα Υόρκη. Τώρα έχουμε ανακτήσει τους μηχανισμούς που χάσαμε τότε», λέει ο θυμόσοφος της ομάδας Τσάβι.

Ο Μαρτίνο ζητά έντονη και συνεχόμενη πίεση ψηλά στην αντίπαλη άμυνα. «Επανακτήσαμε την πίεση ψηλά, όπως ακριβώς θέλει ο Τάτα Μαρτίνο. Είναι το στοιχείο του παιχνιδιού μας που αναζητούσαμε και γι’ αυτό προπονηθήκαμε σκληρά», εξηγεί ο Τσάβι, που έχει εντυπωσιαστεί περισσότερο απ’ όλους από τον Μαρτίνο. «Δουλεύει σκληρά, είναι κοντά στους παίκτες, τον σεβόμαστε όλοι και έχει ψυχολογία νικητή».

Ο Μαρτίνο δεν θέλει από τους μέσους να κουβαλούν την μπάλα από την άμυνα και να κάνουν παιχνίδι. «Αυτή είναι δουλειά των ακραίων», λέει. Αυτό που ζητά από τους μέσους είναι να παίζουν πιο προωθημένοι και να βγάζουν ασίστ στους επιθετικούς.

«Ο προπονητής μάς μαθαίνει πολλά μυστικά στην τακτική και μας κάνει να νιώθουμε πιο άνετα», παρατηρεί ο Σέρτζιο Μπούσκετς, που δεν άφησε ασχολίαστο το πρέσινγκ της ομάδας. «Δεν είναι ότι είχε χαθεί το πρέσινγκ, αλλά τώρα κάνουμε αυτό που για κάποιο διάστημα δεν κάναμε», ήταν η σπόντα του Μπούσκετς για τον προηγούμενο προπονητή του.

Δεν είναι όμως μόνο η πίεση στην αντίπαλη άμυνα που απαιτεί ο Μαρτίνο. Ο Ντάνι Αλβες, για παράδειγμα, συγκλίνει τώρα περισσότερο προς τα μέσα όταν επιτίθεται και ο Σάντσες τραβιέται στα πλάγια. Αυτή η κίνηση βοηθά την Μπαρτσελόνα όταν χρειάζεται να αμυνθεί. Επίσης τα κόρνερ οι Μπλαουγκράνα τα εκτελούν πλέον με δεύτερη πάσα, ενώ όταν αμύνονται κάθε παίκτης πιάνει έναν αντίπαλο και δεν καλύπτει απλώς μία περιοχή όπως ζητούσε ο Γκουαρντιόλα.

«Είναι προπονητής με προσωπικότητα και κοιτά πάντα για το καλό της ομάδας. Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο και να αφομοιώσω τις ιδέες του», τόνισε ο Ντάνι Αλβες.

Για τον Μαρτίνο σημασία έχει η ομάδα και οι στόχοι που θέτει και όχι τα ρεκόρ ή οι προσωπικές φιλοδοξίες των αστέρων της Μπάρτσα.

Τις προθέσεις του τις έδειξε από τον πρώτο επίσημο αγώνα, αντικαθιστώντας τον Μέσι και αφήνοντας στον πάγκο τον ανέτοιμο Νεϊμάρ και τους κουρασμένους από τα πολλά ταξίδια με την εθνική ομάδα Ζόρντι Αλμπα και Ινιέστα.

Πολλοί θεωρούν ότι η απόφαση του Μαρτίνο να αντικαταστήσει τον Μέσι αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα αποδυτήρια του Καμπ Νου. Ο αργεντινός προπονητής δηλώνει ωστόσο ότι ο Μέσι συμφωνεί με τις επιλογές του. Ο χρόνος θα δείξει…