Υπό τη βαριά σκιά της υπόθεσης του αποπεμφθέντος προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, του Στέλιου Σταυρίδη, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει εκ νέου αυστηρές συστάσεις για τη συμπεριφορά των κυβερνητικών στελεχών. Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, δεν απέκλειαν να γίνει και προκαταρκτική συζήτηση για το «καυτό» θέμα της άρσης των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, για το οποίο αναζητείται μια συμβιβαστική φόρμουλα από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Αν και το ζήτημα των πλειστηριασμών δεν υπάγεται στις μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης, προεξοφλείται ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα θέσουν επιτακτικά τον Σεπτέμβριο το αίτημα για ξεπάγωμα, με βασικό επιχείρημα τη διασφάλιση της στεγαστικής πίστης και την προστασία του τραπεζικού συστήματος, το οποίο ενστερνίζεται και το οικονομικό επιτελείο.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής και θα επιδιώξει να ανοίξει ευρύς διάλογος για το ζήτημα, καθώς το μέτωπο των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας που διαφωνούν δημόσια με την άρση των πλειστηριασμών καθημερινά διευρύνεται.

Μετά τη Σοφία Βούλτεψη, η οποία έχει προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει ακόμη και τη σταδιακή άρση των πλειστηριασμών, σαφείς αποστάσεις κράτησε χθες και ο βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Ταμήλος, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ «κόκκινο» για το ξεπάγωμα άναψαν με δημόσιες δηλώσεις τους οι βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη και Μιχάλης Κασσής, προειδοποιώντας ότι σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας η άρση των πλειστηριασμών μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική αποσταθεροποίηση.

«δΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ». «Δεν θα περάσει από τη Βουλή η απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Δεν είναι θέμα των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά θέμα όλης της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, η οποία πιστεύω ότι έχει τη διάθεση να βοηθήσει», διεμήνυσε ο κ. Ταμήλος (στον Βήμα FM 99,5), ενώ ο Μιχάλης Κασσής συνέδεσε ευθέως το θέμα με τη συνοχή της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Οι περιπτώσεις εκείνων που έχουν χρήματα και δεν πληρώνουν θεωρώ ότι καλύπτουν ένα μικρό ποσοστό. Αν έρθει ένα νομοσχέδιο με οριζόντιο μέτρο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, δεν θα ψηφιστεί. Αν είναι να πάμε σε εκλογές γι’ αυτό, να πάμε σε εκλογές…».