Με στόχο να κερδηθεί το «στοίχημα του Σεπτεμβρίου», όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, να υπάρξει συντονισμός των υπουργών που έχουν ακόμη μνημονιακές εκκρεμότητες και να αποφευχθεί νέα διελκυστίνδα με την τρόικα, η κυβέρνηση ανεβάζει από σήμερα στροφές μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, είναι «να μη δώσει η κυβέρνηση κανένα δικαίωμα στους εκπροσώπους των δανειστών», οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου για τη νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο κ. Σαμαράς, θέτοντας ουσιαστικά σε διάταξη μάχης τους υπουργούς απέναντι στην τρόικα, θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμη την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, καθώς σε αυτή θα βασιστεί και η όλη συζήτηση για την πορεία του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που αναμένεται να τεθεί σε νέα βάση μετά τις γερμανικές εκλογές.

Για την καλύτερη κυβερνητική προετοιμασία, συγκαλείται σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους έντεκα υπουργούς που έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις και καλούνται κατ’ αρχάς να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Στη σύσκεψη θα συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, ενώ έχουν κληθεί και οι υφυπουργοί με τους γενικούς γραμματείς των συγκεκριμένων υπουργείων.

Είναι προφανές ότι στην κορυφή της μνημονιακής ατζέντας βρίσκεται το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στο Δημόσιο (12.500 υπάλληλοι) και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων (4.000), που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για το προαπαιτούμενο από το οποίο θα αρχίσει ο νέος έλεγχος των δανειστών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν από το κυβερνητικό επιτελείο.

ΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ. Ο κ. Σαμαράς έχει διαμηνύσει στους υπουργούς να υποβάλουν τους σχετικούς καταλόγους στον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, εντός του Αυγούστου –έως ένα βαθμό η σημερινή σύσκεψη αποσκοπεί και στον έλεγχο της προεργασίας που έχει γίνει στα υπουργεία που καταρτίζουν λίστες για τη διαθεσιμότητα προσωπικού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάντως, στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας υπαλλήλων (περίπου 500) από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας γίνεται προσπάθεια να εξαιρεθεί το επιστημονικό προσωπικό σε ΕΜΥ, Υδρογραφική Υπηρεσία κ.ά. και σε καθεστώς κινητικότητας να υπαχθεί προσωπικό λιγότερων προσόντων από άλλες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από το οικονομικό επιτελείο και τους λοιπούς υπουργούς, εξάλλου, αναμένεται να γίνει ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης και των άλλων προαπαιτούμενων, όπως:

–Αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ με αμετάκλητες αποφάσεις, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν εντός του Αυγούστου και να εφαρμοστούν έως τα τέλη του 2013.

–Νέος Κώδικας για τους δικηγόρους.

–Καθορισμός των οφειλών του Δημοσίου και φορέων σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ενόψει της αποκρατικοποίησής τους.

Ο έλεγχος για τις μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης θα είναι συνεχής, όπως τονίζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ενώ έως το τέλος της εβδομάδας θα συνεδριάσει υπό τον κ. Σαμαρά και το κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Αυτοδιοίκησης.