Οι εικόνες θύμιζαν τους κινηματογραφικούς «300» του Λεωνίδα. Στο πιο μαυροφορεμένο βέβαια και στο πιο κιτς. Και έτσι, αργά ή γρήγορα, μετά τα ελληνικά σόσιαλ μίντια και τη σάτιρα, ήλθε το περιοδικό «Vice» (www. vice.com). Οι πρόσφατες φωτογραφίες από την κατασκήνωση της Χρυσής Αυγής στον Κίσσαμο της Κρήτης στις 3 και 4 Αυγούστου με τον τίτλο «Εθνικιστική Κατασκήνωση», μπήκαν στο στόχαστρο του αμερικανικού ενημερωτικού νεανικού περιοδικού «Vice» με τον πιο οξύ βιτριολικό και απολαυστικό τρόπο.

Μάλιστα, εκτός από μια γενική χλευαστική περιγραφή του θερινού κατασκηνωτικού δρωμένου, το περιοδικό «ντύνει» με καυστικές κειμενολεζάντες τις φωτογραφίες όπου ημίγυμνοι χρυσαυγίτες παλεύουν, τρέχουν, κρατούν ασπίδες και ακόντια και υποδύονται τους αρχαίους Σπαρτιάτες σε ένα κιτς ρεσιτάλ ιστορικής αναπαράστασης και αθλοπαιδιών.

«Επειδή απλά περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου μαστιγώνοντας αιγύπτιους οδηγούς ταξί με αλυσίδες, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να «ξεσκάσεις» μια φορά στο τόσο. Γι’ αυτόν τον λόγο κάθε χρόνο οι φανατικοί της Χρυσής Αυγής συγκεντρώνονται στην Κρήτη διοργανώνοντας μια «εθνικά καθαρή» ημέρα, όπου παριστάνουν τους Σπαρτιάτες. Σπαρτιάτες στην Κρήτη: λίγο περίεργο, αλλά ο ιστορικός αναχρονισμός είναι κάτι που οι συγκεκριμένοι δεν μπορούν καν να συλλαβίσουν, πόσω μάλλον να αποφύγουν», γράφουν οι συντάκτες του «Vice» που επίσης δεν αφήνουν ασχολίαστες τις υπόλοιπες εικόνες από την παραλία όπου τα μέλη της Χρυσής Αυγής επιδίδονται σε αθλήματα ακοντισμού, δισκοβολίας, οπλιτοδρομίας, πάλης, διελκυστίνδας και ομιλιών πολιτικού περιεχομένου. Καρέ καρέ, τα βέλη του περιοδικού εκτοξεύονται με αφορμή την κατασκήνωση και την «κιτς απομίμηση εθνικής κουλτούρας» (όπως το «Vice» σημειώνει) του ιδιότυπου συλλογικού διήμερου κοινοβίου των χρυσαυγιτών που στήθηκε στην κρητική αμμουδιά.