Σε μια χώρα όπου κάθε καλοκαίρι ξεφυτρώνουν όλο και περισσότερα φεστιβάλ είναι και εκείνα που έχουν τον χαρακτήρα θεσμού, έχουν ταυτιστεί με την κάθε φορά τοπική κοινωνία και αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
«Ερχονταν επιστολές και e-mail όλο τον χειμώνα από πολλές χώρες και από κόσμο που ρωτούσε αν εφέτος με την κρίση θα είμαστε πιστοί στο ραντεβού μας», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο Αλκης Μπαλτάς, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου. «Τα καταφέραμε, με την αρωγή του δήμου και με την ανιδιοτελή συμμετοχή καλλιτεχνών όπως της Χορωδίας Κοριτσιών από το Μουσικό Γυμνάσιο του Ταλίν της Εσθονίας, που προσφέρθηκαν να έρθουν με δικά τους έξοδα», συμπληρώνει ο κ. Μπαλτάς για ένα φεστιβάλ που εφέτος φτάνει αισίως στα 13 του χρόνια και θα γίνει, όπως πάντα, σε ένα πολύ ξεχωριστό μέρος: στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης. «Το περιβάλλον δένεται με την ιστορία, την κατάνυξη και τη μουσική. Και ο πιο κακόπιστος να έρθει θα καταλάβει ότι ο χώρος είναι ο πιο ιδανικός», σημειώνει ο κ. Μπαλτάς, που είναι η ψυχή των δρώμενων και πυρετωδώς αυτές τις ημέρες βάζει τις τελευταίες πινελιές των ετοιμασιών.
Ετσι, η πρεμιέρα του φεστιβάλ θα είναι μια συναυλία από την Πειραματική Χορωδία του Δήμου Ρόδου με εκκλησιαστικούς ύμνους από την ορθόδοξη και τη δυτική μουσική παράδοση, με σολίστ τη σοπράνο Ελευθερία Ζαράκη και τενόρο τον Λεωνίδα Σακελλαράκη. Εδώ σημειώστε ότι η εν λόγω συναυλία θα είναι και συγκινησιακά φορτισμένη αφού γίνεται στη μνήμη του Θανάση Αναπολιτάνου. «Ο Θανάσης υπήρξε ο εμπνευστής του Φεστιβάλ στην Πάτμο, έφυγε πρόσφατα και θα υπάρχει μια συγκίνηση», μας λέει ο κ. Μπαλτάς.
Και, αν σας ακούγεται «βαρύς» ο τίτλος «θρησκευτική μουσική», σημειώστε ότι εφέτος το «άνοιγμα» περιλαμβάνει, εκτός από εκκλησιαστικούς ύμνους, και τη συναυλία της 31ης Αυγούστου με το συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής Μεσόγειος, όπου θα ακουστούν και λατρευτικά τραγούδια της Μικράς Ασίας και των Δωδεκανήσων.
Επίσης, την Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος (1 Σεπτεμβρίου) η Καίτη Κουλιά - με καταγωγή από την Κάλυμνο - θα δώσει μια συναυλία με δωδεκανησιακά τραγούδια και μάλιστα θα τη συνοδεύουν οι Χρήστος Τσιαμούλης (λαούτο και τραγούδι, γνωστός και από τις πάλαι ποτέ Δυνάμεις του Αιγαίου), η Στέλλα Βαλάση (σαντούρι) και ένας εκ των κορυφαίων σύγχρονων παραδοσιακών βιολιστών, ο Κυριάκος Γκουβέντας.
Μία ακόμη ξεχωριστή στιγμή από το εφετινό Φεστιβάλ Πάτμου είναι η συναυλία της 3ης Σεπτεμβρίου όπου ο Αλκης Μπαλτάς θα διευθύνει την Ορχήστρα Εγχόρδων του Φεστιβάλ σε θρησκευτικά έργα ελλήνων και ξένων συνθετών και μάλιστα διανθισμένα με ποιήματα του Παλαμά (70 χρόνια από τον θάνατο του) που αναφέρονται στη θρησκεία.
Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ