Ενας στους τρεις εργαζομένους σε τουριστικές επιχειρήσεις παραμένει ανασφάλιστος, όπως δείχνουν οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας.

Την ίδια στιγμή, αύξηση σημειώνουν και οι απολύσεις σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, ακόμα και μέσα στο πρώτο οκταήμερο του Αυγούστου (!), του μήνα δηλαδή που η χώρα υποδέχεται τους περισσότερους ξένους επισκέπτες.

Σε μια χρονιά που ο τουρισμός αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ αφίξεων (17 εκατ.), σε συγκεκριμένες περιοχές έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος, στους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων, διαπιστώνεται μέσα από συστηματική ανάλυση του ηλεκτρονικού συστήματος «Εργάνη» αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ! Συγκεκριμένα, αδικαιολόγητα αυξημένες απολύσεις παρατηρήθηκαν σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου στις περιοχές του Νότιου Τομέα της Αττικής (εστίαση – καταλύματα), του Ανατολικού Τομέα της Αττικής (καταλύματα), της Θάσου (καταλύματα), της Ζακύνθου (καταλύματα), της Χαλκιδικής (καταλύματα), της Μεσσηνίας (καταλύματα) και της Ηλείας (καταλύματα).

Συνολικά, σε ελέγχους που έγιναν σε 3.487 επιχειρήσεις από τον Ιούνιο και μετά, εντοπίστηκαν 4.347 ανασφάλιστοι σε σύνολο 15.013 απασχολουμένων.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η βιομηχανία ενοικίασης φθηνού εργατικού δυναμικού, που αμείβεται με 300-500 ευρώ τον μήνα για πλήρη απασχόληση.

Εκτιμάται ότι σήμερα εργάζονται στα ξενοδοχεία πάνω από 40.000 άνθρωποι, μέσα από «εταιρείες εξεύρεσης ασκουμένων» ή «εταιρείες προσωρινής απασχόλησης».