Παράθυρο για να μειωθεί το κούρεμα στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών στο 35% έναντι 45% της αρχικής του πρότασης αφήνει τώρα το ΥΠΕΚΑ μετά και τις φωτιές που έχει ανάψει το σχέδιο που ανακοίνωσε τον Ιούλιο.

Βασική ωστόσο προϋπόθεση είναι να βγαίνουν τα νούμερα, να μην ανατραπούν δηλαδή οι υπολογισμοί για μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ στο τέλος του 2014, κάτι που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Από το τέλος Ιουλίου, οπότε και το υπουργείο κοινοποίησε το σχέδιό του στους άμεσα ενδιαφερόμενους για μειώσεις στις ταρίφες 45% μεσοσταθμικά (σε κάποιους φτάνουν και 60%), τα γραφεία του βομβαρδίζονται από προτάσεις φορέων του κλάδου, άλλες λογικές που δέχονται μια λελογισμένη μείωση και άλλες που αντιτίθενται σε κάθε μέτρο θα έθετε υπό αμφισβήτηση τις υπογεγραμμένες συμβάσεις.

Από το περιεχόμενο των αιτημάτων γίνεται σαφές ότι η σύγκλιση των επιμέρους θέσεων και η διαμόρφωση μιας κοινά αποδεκτής πρότασης από το ΥΠΕΚΑ είναι προσπάθεια ανάλογη με τον… τετραγωνισμό του κύκλου.

Οι προτάσεις των συνδέσμων είναι συχνά αντιδιαμετρικά αντίθετες και ποικίλουν τόσο πολύ, καθώς ξεκινούν από την αποδοχή κάποιων ποσοστών περικοπών (π.χ. 30% ο ΣΠΕΦ) και φτάνουν μέχρι το αίτημα να αναλάβει το έλλειμμα των ΑΠΕ πλήρως το Δημόσιο (ΠΟΣΠΗΕΦ-Θεσσαλικός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φωτοβολταικών).

Kάποιοι μάλιστα ζητούν να επωμισθούν μέρος των μειώσεων και όσοι οικιακοί καταναλωτές έχουν τοποθετήσει φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών τους, τομέας που μέχρι σήμερα τουλάχιστον έχει εξαιρεθεί από το κούρεμα.

Βήμα πίσω

Μπροστά στο μπαράζ των αντιδράσεων και προκειμένου να εκτονώσει το κλίμα, το ΥΠΕΚΑ εξετάζει να κάνει ένα βήμα πίσω, και η αρχική πρόταση για μεσοσταθμική μείωση 45% στις ταρίφες, να γίνει 35%.

Θυμίζουμε ότι στόχος της γενναίας μείωσης των τιμών με τις οποίες αμείβονται οι παραγωγοί των υφιστάμενων φωτοβολταικών έργων (τιμές από τις υψηλότερες στην Ε.Ε.), είναι να εξοικονομηθούν γύρω στα 700 εκατ. ευρώ, ποσό ίσο με το έλλειμμα που υπολογίζεται ότι θα έχει ο λογαριασμός των ΑΠΕ στο τέλος του 2014.

Όπως εξηγούν στελέχη του ΥΠΕΚΑ, αν με κούρεμα 35%, αποδειχθεί ότι καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος των 700 εκατ. ευρώ, τότε το υπουργείο θα διαπραγματευθεί με την τρόικα μια μικρή χρονική παράταση για το μηδενισμό του ελλείμματος. Διαφορετικά, θα παραμείνει η πρόταση για μείωση 45%.

Τι δέχονται και τι όχι οι τράπεζες

Ταυτόχρονα με την επεξεργασία των αιτημάτων του κλάδου, ολοκληρώνεται και η συζήτηση του ΥΠΕΚΑ με τις τράπεζες που δέχονται να επιμηκύνουν την διάρκεια αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγήσει (κάθε μία έχει και τη δική της πρόταση), και να προσφέρουν πιθανώς κι άλλες παροχές, γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων. Αρνούνται ωστόσο να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων που έχουν χορηγήσει.

Σεπτέμβριος

Σε κάθε περίπτωση, μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των προτάσεων των φορέων του χώρου, και η συνεννόηση με τις τράπεζες, το ΥΠΕΚΑ θα δώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου το τελικό κείμενο σε δημόσια διαβούλευση.