Να παγώσει τη συζήτηση για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, η οποία εξελίσσεται σε βραδυφλεγή βόμβα για την κυβερνητική συνοχή, επιδιώκει ο Αντώνης Σαμαράς.

Στην ευρεία σύσκεψη με τους υπουργούς που έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις, η οποία ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, πρωθυπουργική παρέμβαση για το ζήτημα των πλειστηριασμών, με σαφέστατο μήνυμα, ότι η κυβέρνηση δεν θα σπεύσει για μία νομοθετική ρύθμιση, αλλά θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια (έως 31-12-2013) για τη διευθέτησή του.

«Το θέμα των πλειστηριασμών δεν είναι του παρόντος. Είναι μεγάλο θέμα και θέλω να το δω προσωπικά», ανέφερε κατά τις ίδιες πηγές ο κ. Σαμαράς στους υπουργούς, ενώ συνεργάτες του αναγνώριζαν ότι στόχος του Μεγάρου Μαξίμου, είναι να μπει φρένο στην παρούσα περίοδο στη σχετική συζήτηση.

Υπουργοί που σηκώνουν, ενόψει και της νέας αξιολόγησης από την τρόικα, το κύριο βάρος των μνημονιακών εκκρεμοτήτων, όπως οι κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αδωνις Γεωργιάδης, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι η κυβέρνηση θα καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα -ιδίως στο θέμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων- και θα αποφευχθεί μία νέα διελκυστίνδα με τους εκπροσώπους των δανειστών τον επόμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες όλων των υπουργείων ως προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Αναφορικά με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν και ότι δεν αλλάζει τίποτα στον σχεδιασμό.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός συντόνισε τη δράση όλων των υπουργείων και ότι «θα είμαστε όλοι όπως πρέπει». Κάθε υπουργός, πρόσθεσε, παρουσίασε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο υπουργείο του, τις δράσεις που έχει κάνει καθώς και το χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσής τους.

Η δουλειά που μας περιμένει είναι πολλή, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης. Συμπλήρωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός: να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα και να αναπτύξει προϋποθέσεις για τα ζητήματα της ανάπτυξης.

Στην σύσκεψη με αντικείμενο τα προαπαιτούμενα εν όψει του ελέγχου της τρόικας τον Σεπτέμβριο, συμμετείχαν 11 υπουργοί, ενώ δεν παρευρέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος.