Σε 2,55 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο 7μηνο του έτους, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 3,08 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 3,14 δισ. ευρώ. Αυτό ανέφεραν τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται αυξημένα κατά 2,29 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της είσπραξης 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, τα οποία επιστράφηκαν στην Ελλάδα (SMPs) με βάση την απόφαση του τελευταίου Eurogroup.

Αντίθετα, υστέρηση πάνω από 1 δισ. ευρώ εμφανίζουν τα αμιγώς φορολογικά έσοδα, γεγονός που εξακολουθεί να προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,92 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 13,2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 7,5 δισ. ευρώ.