Ακόμη και δυόμισι χρόνια χρειάζεται να περιμένουν ορισμένες επιχειρήσεις για να λάβουν από το Δημόσιο την επιστροφή του ΦΠΑ που δικαιούνται! Το ρεκόρ αυτό της αναμονής των 877 ημερών αφορά τη ΔΟΥ στη Γουμένισσα Κιλκίς και καταγράφεται στα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Οι αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ που εκκρεμούσαν στις 16 Αυγούστου ήταν συνολικά 11.296, ενώ το ποσό που δεν είχε αποπληρωθεί 1,04 δισ. ευρώ.

Παρά τις ακραίες περιπτώσεις που προκαλούν έκπληξη, η γενική εικόνα παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση. Για παράδειγμα, ο μέσος σταθμισμένος χρόνος αναμονής υποχώρησε την περασμένη Παρασκευή στις 434 ημέρες από 550 ημέρες που ήταν στις 9 Αυγούστου, παραμένοντας ωστόσο πολύ μεγάλος.

Τα αναλυτικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα www.publicrevenue.gr. αναφέρουν, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

n Η ΔΟΥ που καθυστερεί περισσότερο την επιστροφή του ΦΠΑ είναι του Κιλκίς (Γουμένισσα) με 877 ημέρες και ακολουθεί με 824 ημέρες η ΣΤ’ Θεσσαλονίκης.

n Οι ΔΟΥ με τις περισσότερες αιτήσεις σε αναμονή πάνω από 120 ημέρες ήταν η Πλοίων Πειραιά (944 αιτήσεις), η ΦΑΕ Αθηνών (501) και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (396).

n Η αναμονή ξεπέρασε τις 120 ημέρες για 4.733 αιτήσεις.

n Τις καλύτερες επιδόσεις καταγράφουν οι εφορίες Αλεξανδρούπολης (43 ημέρες αναμονής), Πάρου (επίσης 43 ημέρες) και Γρεβενών (50 ημέρες).

n Η μεγαλύτερη επιτάχυνση των διαδικασιών σημειώθηκε στις εφορίες Ελευσίνας (ανέβηκε κατά 45 θέσεις στον σχετικό πίνακα των ΔΟΥ), Κομοτηνής (44 θέσεις) και Κηφισιάς (43 θέσεις).

n Αντιθέτως, αρνητικές μεταβολές καταγράφηκαν στις εφορίες Κιλκίς, Δ’ Πειραιά (72 θέσεις) και Αμφισσας.

Περισσότερες επιστροφές. Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Χάρης Θεοχάρης δήλωσε χθες ότι οι επιστροφές φόρων φέτος όπως προκύπτουν από την πορεία των δηλώσεων θα είναι περισσότερες, τόσο σε αριθμό όσο και σε ποσά, σε σύγκριση με πέρυσι. Αρα θα ξεπεράσουν τα 266 εκατ. ευρώ που επιστράφηκαν πέρυσι.

Σημείωσε επίσης ότι απομένουν να υποβληθούν περίπου 900.000 δηλώσεις, ενώ η ροή κατάθεσής τους φτάνει περίπου 200.000 την ημέρα. Παράλληλα η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να δεχθεί χωρίς την επιβολή προστίμου έως τις 30 Αυγούστου τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα με βάση το κλιμακωτό σύστημα ανάλογα με τον ΑΦΜ αφορά 200.000 φορολογουμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, από το σύνολο των 3,95 εκατ. δηλώσεων που είχαν εκκαθαριστεί έως τις 14 Αυγούστου, προβλέπονταν επιστροφές φόρου 192 εκατ. ευρώ για 719.123 δικαιούχους. Απομένουν 1,7 εκατ. δηλώσεις από τις οποίες αναμένεται ότι θα προκύψουν επιπλέον επιστροφές φόρου άνω των 74 εκατ. ευρώ.

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΕΦΟΡΙΕΣ. Παράλληλα με απόφαση του κ. Θεοχάρη μπαίνει οριστικό λουκέτο σε 16 εφορίες νησιών. Οπως έγινε γνωστό χθες, η σχετική απόφαση υπεγράφη στις 8 Αυγούστου παρότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε υποσχεθεί ότι οι συγκεκριμένες ΔΟΥ θα λειτουργούν ως τμήματα συνδεδεμένα με το υπουργείο. Με την απόφαση καθορίζεται το πρόγραμμα βάσει του οποίου οι νησιωτικές ΔΟΥ κλείνουν οριστικά. Σύμφωνα λοιπόν με τις οδηγίες του σχετικού εγγράφου του κ. Θεοχάρη, η σειρά έχει ως εξής:

n Οι ΔΟΥ Σκοπέλου και Σκιάθου διακόπτουν οριστικά τη λειτουργία τους στις 28/8/2013.

nΟι ΔΟΥ Κέας, Μήλου, Λήμνου και τέως ΔΟΥ Σαλαμίνας διακόπτουν οριστικά τη λειτουργία τους στις 2/9/2013.

n Οι ΔΟΥ Καλύμνου, Καρπάθου και Αγ. Κηρύκου Ικαρίας διακόπτουν οριστικά τη λειτουργία τους στις 4/9/2013.

n Οι ΔΟΥ Ανδρου, Αίγινας, Πόρου, Υδρας, Σπετσών, Τήνου και η τέως ΔΟΥ Κυθήρων διακόπτουν οριστικά τη λειτουργία τους στις 9/9/2013.