Τα πρώτα σημάδια επιμήκυνσης της φετινής τουριστικής περιόδου –για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια –κυρίως στη Ρόδο και την Κρήτη, άρχισαν ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους.

Τα αιματηρά γεγονότα της Αιγύπτου φέρνουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής στον τουρισμό της Ανατολικής Μεσογείου, ενισχύοντας το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα.

Οι μαζικές ακυρώσεις πακέτων διακοπών που είχαν προγραμματιστεί σε δημοφιλή θέρετρα της Μέσης Ανατολής (όπως αυτά του Νείλου και του Λούξορ), ανάγκασαν τους μεγάλους tour operators να μην δέχονται πλέον νέες κρατήσεις, τουλάχιστον, μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, κάποιοι από τους tour operators προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες, αναζητούν εναλλακτικούς προορισμούς για να κατευθύνουν την πελατεία τους. Στο πλαίσιο αυτό άρχισαν ήδη επαφές με ξενοδόχους της Ρόδου και της Κρήτης, καθώς και με επιχειρηματίες στα τουρκικά τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου, όπως το Μαρμαρίς, η Αττάλεια, η Φετιγιέ και η Αλικαρνασσός (Μπόντρουμ).

Οπως αναφέρουν τουριστικοί παράγοντες της Ρόδου, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις αφίξεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, ενώ γίνονται συζητήσεις και για επιμήκυνση της σεζόν, πέραν του Οκτωβρίου.

Ηδη, ορισμένοι ξενοδόχοι της Ρόδου έκλεισαν συμφωνίες με τουριστικά πρακτορεία, που διακινούν κυρίως ρώσους, γερμανούς και βρετανούς τουρίστες, ενώ αναμένεται ότι αυτές οι κινήσεις θα αυξηθούν τις προσεχείς μέρες.

Την ίδια στιγμή, ο εμφύλιος της Αιγύπτου απομακρύνει και τα κρουαζιερόπλοια από τα λιμάνια της χώρας. Αρκετές εταιρείες άρχισαν να εντάσσουν εναλλακτικά στους προορισμούς τους ελληνικά λιμάνια.