Τριάντα έξι ισλαμιστές κρατούμενοι πέθαναν στην Αίγυπτο από ασφυξία που προκάλεσε η ρίψη δακρυγόνων, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Τα δακρυγόνα τα έριξε η αστυνομία πιθανότατα για να αποτρέψει απόπειρα απόδρασης, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το φονικό επεισόδιο σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής και οι 36 κρατούμενοι, όλοι μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, πέθαναν από ασφυξία από τα δακρυγόνα και τις βόμβες αερίου που έπεσαν μέσα στο όχημα που τους μετέφερε σε μια φυλακή κοντά στο Κάιρο.

Οι ισλαμιστές κρατούνταν καθώς είχαν απαγάγει έναν αστυνομικό και επιχείρησαν να δραπετεύσουν, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, από μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε συνολικά περισσότερους από 600 κρατούμενους.

Η συμμαχία των ισλαμιστών ενάντια στο «πραξικόπημα του στρατού», η οποία διοργανώνει εκδηλώσεις διαμαρτυρίες, κατά της αποπομπής του ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, κατήγγειλε την «εν ψυχρώ δολοφονία» των κρατουμένων και ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 52 κρατούμενοι.

Περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές και στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνελήφθησαν μέσα σε πέντε ημέρες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών.

Η Αίγυπτος είναι ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, με το στρατό να ελέγχει τις κύριες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, ενώ το υπουργείο Θρησκευμάτων της χώρας ανακοίνωσε ότι τα τζαμιά θα είναι πλέον κλειστά μετά από τις ώρες της προσευχής, σε μια σαφή προσπάθεια να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των οπαδών του Μόρσι έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένα και αιματηρά επεισόδια τις τελευταίες ημέρες με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες ενώ χιλιάδες ισλαμιστές έχουν συλληφθεί από τις διωκτικές αρχές.