Η ύπαρξή της ήταν γνωστή ανεπίσημα εδώ και δεκαετίες πυροδοτώντας πολλές υποθέσεις και σενάρια από συνωμοσιολόγους και κυνηγούς εξωγήινων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τώρα όμως η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) αναγνωρίζει για πρώτη φορά επίσημα την ύπαρξη της περιοχής αυτής, γνωστής ως Area 51, δίνοντας μάλιστα την ακριβή της τοποθεσία στην έρημο της Νεβάδας. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η CIA πράγματι επιβεβαιώνουν ότι κάτι περίεργο γινόταν εκεί όλα αυτά τα χρόνια. Μόνο που δεν ήταν αυτό που θα περίμεναν όσοι ασχολούνται με την έρευνα που αφορά εξωγήινους.

Η Area 51 (Περιοχή 51), το κομμάτι γης κοντά στην Γκρουμ Λέικ της ερήμου Μοχάβης, χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα για τις δοκιμές μυστικών στρατιωτικών αεροσκαφών –ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με την περιγραφή που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση, η Area 51 ήταν πεδίο δοκιμών για σειρά από αεροσκάφη όπως το κατασκοπευτικό U2. «Οι δοκιμές σε μεγάλα υψόμετρα του U2 σύντομα οδήγησαν σε μια απροσδόκητη παρενέργεια –τη μεγάλη αύξηση αναφορών που έκαναν λόγο για «αγνώστου ταυτότητος ιπτάμενα αντικείμενα» ή UFO, όπως είναι πιο γνωστά», ανέφεραν τα σχετικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν για την περιοχή.

Το κατασκοπευτικό αεροσκάφος U2 είχε δοκιμαστεί στην Area 51 αντί για την κοντινή αεροπορική βάση Edwards επειδή οι Αρχές δεν ήθελαν να εγείρουν υποψίες. Το U2 μπορούσε να πετάξει ακόμη και πάνω από τα 70.000 πόδια, ύψος που θεωρούνταν πολύ μεγάλο εκείνη την εποχή για επανδρωμένες πτήσεις.

Αλλα αεροσκάφη που δοκιμάστηκαν εκεί ήταν το SR-71 Blackbird που μπορούσε να πετάξει τρεις φορές γρηγορότερα από τον ήχο, ο προκάτοχός του, το A-12, και το πιο σύγχρονο F-22 Raptor.

Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ. Η Area 51 επιλέχθηκε λόγω της τοποθεσίας της. Είναι περικυκλωμένη από βουνά ενώ από τη μια πλευρά της συνορεύει με πεδίο πυρηνικών δοκιμών των ΗΠΑ, κάτι που την έθετε αυτομάτως εκτός ορίων για το κοινό αλλά και για στρατιωτικό προσωπικό που δεν εμπλεκόταν σε «ευαίσθητα» προγράμματα.

Ανάμεσα στις θεωρίες συνωμοσίας που είχαν δημιουργηθεί λόγω της μυστικότητας της τοποθεσίας ήταν ότι εκεί επιστήμονες δοκίμαζαν τεχνολογίες που είχαν πέσει στα χέρια τους από διαστημόπλοια τα οποία είχαν φτάσει στη Γη από άλλους πλανήτες. Στα έγγραφα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ΗΠΑ δεν γίνεται καμία αναφορά σε UFO ή στην ανάπτυξη μυστικών όπλων που πολλοί πιστεύουν ότι έχουν δοκιμαστεί εκεί. Στα ίδια αυτά έγγραφα πάντως εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά αποσπάσματα που παραμένουν λογοκριμένα, τα οποία αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Οι φήμες αυτές αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι στην Area 51 έχουν αποθηκευτεί κομμάτια από διαστημόπλοιο το οποίο είχε πέσει στο Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού.