Η υπόθεση ομηρίας που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας στη γερμανική πόλη Ινγκολστατ κοντά στο Μόναχο, έληξε λίγο μετά τις 5.50 το απόγευμα (τοπική ώρα), σύμφωνα με την εφημερίδα Der Spiegel. Οι τρεις όμηροι είναι πλέον ελεύθεροι, ενώ ο δράστης, που είναι ελαφρά τραυματισμένος, συνελήφθη.

Ενας από τους ομήρους, ο αντιδήμαρχος Ζεπ Μίλσμπεκ, είχε αφεθεί ελεύθερος νωρίτερα. Τα άλλα δύο άτομα που κρατούνταν από τον 24χρονο φέρεται να είναι βοηθοί του αντιδημάρχου.

Στην πόλη επρόκειτο να φθάσει το απόγευμα η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ για να πραγματοποιήσει προεκλογική ομιλία όμως η επίσκεψη της ματαιώθηκε.

Αντρας, που φερόταν οπλισμένος, κρατούσε ομήρους τρία άτομα στο δημαρχείο της βαυαρικής πόλης, χωρίς να διατυπώσει κανένα αίτημα προς την αστυνομία η οποία βρισκόταν σε τηλεφωνική επαφή μαζί του.

Τα κίνητρά του δεν είναι γνωστά. Η αστυνομία είχε αποκλείσει την περιοχή γύρω από το δημαρχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Donau Kurier, ο δράστης είναι ασθενής ψυχιατρικής κλινικής, ο οποίος είναι γνωστό ότι παρενοχλούσε στο παρελθόν μια δημοτική υπάλληλο.

Ανάμεσα στους ομήρους είναι ένας αντιδήμαρχος, ο Ζεπ Μίσλμπεκ, ενώ ο δήμαρχος Άλφρεντ Λέμαν δεν βρισκόταν στο κτίριο, όπως δήλωσαν πηγές της τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης της Βαυαρίας στην ίδια εφημερίδα.

Η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο επικεφαλής της κυβέρνησης του κρατιδίου Χορστ Ζεεχόφερ επρόκειτο να μεταβούν στην Ινγκολστατ το απόγευμα για προεκλογική συγκέντρωση εν όψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου.

Δεν είναι σαφές εάν η υπόθεση της ομηρίας σχετίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την προγραμματισμένη προεκλογική συγκέντρωση, η οποία και ακυρώθηκε εξαιτίας των εξελίξεων.

Η Ινγκολστατ, στην διοικητική περιφέρεια Ανω Βαυαρία, είναι μια πόλη 125.000 κατοίκων, η οποία είναι γνωστή διότι εκεί εδρεύει η αυτοκινητοβιομηχανία Audi.