Σάλο προκαλεί το γεγονός της ανάκρισης στην οποία υπεβλήθη την Κυριακή στο αεροδρόμιο Χίθροου ο βραζιλιάνος συνεργάτης και σύντροφος του αμερικανού δημοσιογράφου της εφημερίδας «Γκάρντιαν» Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος δημοσιοποίησε τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA).

Επειτα από τη στάση του αεροσκάφους –είχε αναχωρήσει από το Βερολίνο με προορισμό το Ρίο ντε Ζανέιρο –στο οποίο επέβαινε ο 28χρονος Νταβίντ Μιράντα στο Χίθροου, οι άνδρες της ασφάλειας του αεροδρομίου τον εντόπισαν και τον έθεσαν υπό κράτηση, βάσει ενός άρθρου του αντιτρομοκρατικού νόμου του 2000. Η βρετανική Αστυνομία επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της το γεγονός.

Ο Νταβίντ Μιράντα, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι άνδρες της Αστυνομίας του Χίθροου του απηύθυναν πάμπολλες ερωτήσεις σχετικά με κάθε πτυχή της ζωής του, ενώ δέχθηκαν να του επιστρέψουν το διαβατήριό του και να τον αφήσουν ελεύθερο μόνο όταν εκείνος άρχισε να ωρύεται σε χώρο του αεροδρομίου έπειτα από 9 ώρες κατά τις οποίες κρατούνταν. Κατάσχεσαν όμως το κινητό τηλέφωνό του, τον φορητό του υπολογιστή, στικάκια μνήμης, διάφορα DVD και κονσόλες παιχνιδιών.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας κατήγγειλε την κίνηση ως πράξη αντιποίνων, ενώ όσον αφορά τον στόχο αυτής της ενέργειας «αντιποίνων», ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ ορκίστηκε χθες πως θα δημοσιεύσει και άλλα απόρρητα έγγραφα, τονίζοντας πως η Βρετανία «θα μετανιώσει» για αυτή την ενέργειά της. «Ηθελαν να μας εκφοβίσουν, να πλήξουν το είδος της δημοσιογραφίας που ασκούμε, να μας δείξουν ότι έχουν ισχύ και πως δεν πρόκειται να μείνουν απαθείς και θα μας επιτεθούν με μεγαλύτερη ένταση αν συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε τα μυστικά τους», ανέφερε σε δηλώσεις του.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του συμβάντος το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας, με το οποίο επισήμανε ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου του βρετανικού αντιτρομοκρατικού νόμου –παρέχει στους φύλακες των συνόρων το δικαίωμα να ανακρίνουν κάποιον, «ώστε να καθορίσουν αν αυτό το άτομο εμπλέκεται στην ανάθεση, στην προετοιμασία και στην εκτέλεση τρομοκρατικών ενεργειών» –ήταν αδικαιολόγητη καθώς δεν υπήρχαν κατηγορίες οι οποίες θα μπορούσαν να αιτιολογήσουν την κράτηση του Μιράντα. Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι η κράτησή του αποτελεί επιχειρησιακό ζήτημα της Αστυνομίας, αλλά οι βρετανικές Αρχές πιέζονται ολοένα και εντονότερα για να δώσουν εξηγήσεις.

Ο πρόεδρος της βρετανικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων Κιθ Βαζ χαρακτήρισε την κράτηση «απίστευτη», ενώ ο βουλευτής των Εργατικών Τομ Ουότσον τόνισε πως είναι απαραίτητο να γίνει γνωστό αν υπάρχει εμπλοκή της κυβέρνησης. Οσον αφορά την πιθανή εμπλοκή των ΗΠΑ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε χθες ότι οι αμερικανικές Αρχές ήταν ενήμερες για την πρόθεση των Βρετανών να ανακρίνουν τον Νταβίντ Μιράντα.