Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις καλεί τους εργαζόμενους -όχι μόνο του εμπορίου- η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) με αφορμή την τοποθέτηση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδη για μείωση μισθών 13% για τους εργαζόμενους στο εμπόριο.

Η ομοσπονδία κατηγορεί τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ ότι υπερασπίζεται τις απαιτήσεις της τρόικας θέτοντας εκβιαστικό δίλημμα: ή δέχεστε τη μείωση μισθών ή υπογράφεται ακόμη χειρότερες ατομικές συμβάσεις και απαντά: «Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε».

Την ίδια στιγμή ο Β. Κορκίδης επιμένει ότι η πρότασή του αποσκοπεί στο να αποφευχθούν τα χειρότερα και κυρίως η κατάργηση της κλαδικής σύμβασης (και) στο εμπόριο, που θα ολοκληρώσει τον «κανιβαλισμό της αγοράς εργασίας», και θα οδηγήσει σε μισθούς από 300 έως 495 ευρώ, κάτι που αποτελεί -όπως λέει- απώτερο σκοπό της τρόικας.

Εκβιασμό βλέπουν οι εργαζόμενοι

Η ΟΙΥΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι είναι ακόμα σε ισχύ η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και υποστηρίζει ότι ο κ. Κορκίδης «έρχεται να υπερασπιστεί τις απαιτήσεις της Τρόικας για συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής του τσακίσματος των μισθών και της περαιτέρω εξαθλίωσης των εργαζομένων, θέτοντας μάλιστα το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα: ή αποδέχεστε μείωση μισθών 13% ή θα εφαρμόσουμε ατομικές συμβάσεις με ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση: «Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ φροντίζει να εμφανίζεται και ως … αντιστασιακός απέναντι στην Τρόικα, η οποία κατά τα λεγόμενά του πιέζει για μειώσεις μισθών της τάξης του 32%, ενώ ο ίδιος προσπαθεί να συγκρατήσει το ποσοστό στο 13%, προτείνοντας μείωση του εισαγωγικού μισθού από τα 863 στα 751 ευρώ, όσο ήταν οι μηνιαίες αποδοχές της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πριν από την εφαρμογή του Μνημονίου».

«Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, αλλά δεν θα πάρουμε» προστίθεται.

Η ΟΙΥΕ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους, όχι μόνο στο εμπόριο αλλά σε όλους τους κλάδους, να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να αναπτύξουν συντονισμένους αγώνες, για να αποκρούσουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς «της κυβέρνησης, της Τρόικας και των εργοδοτών για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς».

Κορκίδης: πρέπει να αποφύγουμε τα χειρότερα

Από την πλευρά του ο κ. Κορκίδης που σήμερα, Δευτέρα, έστειλε στα μέλη του ΔΣ της ΕΣΕΕ σχετική επιστολή με την εισήγησή του για μείωση του βασικού μισθού στο εμπόριο στα 751 ευρώ, υπογραμμίζει πως στο δίλημμα μεταξύ συναίνεσης και παράκαμψης της κλαδικής σύμβασης, πρέπει να επιλέξουν τη συνεννόηση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στο εμπόριο και τον συνεχή διάλογο με την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο κ. Κορκίδης θα εισηγηθεί στο ΔΣ της Συνομοσπονδίας διαμόρφωση του βασικού μισθού εισαγωγής των πωλητών στο εμπόριο, στα 751 ευρώ, για πλήρη απασχόληση (συν τα προβλεπόμενα επιδόματα) και 511 ευρώ, για μερική απασχόληση (4ωρο), ώστε να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η εκμετάλλευση της εκ περιτροπής εργασίας, από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.