Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο εικαστικός Στίβεν Αντωνάκος. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες με διεθνή καταξίωση, που μέσα από την τέχνη έθεσε διαρκή ερωτήματα για τη σύνδεση του χρώματος με τον χώρο.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 διακρίθηκε για τα λιτά του έργα με λυχνίες νέον, που συνομιλούν με τον χώρο και φωτίζουν εξωτερικά κι εσωτερικά κτιρίων. Εργο του είναι και η εικαστική εγκατάσταση στη στάση Αμπελόκηποι του Μετρό.

Ο Στίβεν Αντωνάκος γεννήθηκε το 1926 στον Αγιο Νικόλαο Λακωνίας και το 1930 εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στη Νέα Υόρκη.

Αυστηρά αφαιρετικός, χαρακτηρίζει το έργο του ως «πραγματικά πράγματα σε πραγματικό χώρο».

Πέρα από τους σπουδαίους του «Πίνακες», χρωματικούς ή καλυμμένους από φύλλα χρυσού, με λυχνίες χρωματιστού νέον πίσω από τις ακμές των τελάρων, είναι επίσης γνωστός για τις σειρές έργων «Τοίχοι», «Δωμάτια Διαλογισμού», «Παρεκκλήσια» και «Βιβλία Καλλιτέχνη».

Ο Στίβεν Αντωνάκος έχει δημιουργήσει έργα σε χαρτί, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά με τα γλυπτά του από νέον και εκφράζουν τους ίδιους προβληματισμούς σχετικά με το χώρο και το φως. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βερολίνο το 1980, εργάστηκε με κομμάτια χαρτιού τα οποία έχει φέρει μαζί του από τις ΗΠΑ.

Συμμετείχε σε 250 ομαδικές εκθέσεις και πραγματοποίησε άλλες 100 ατομικές τόσο στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όσο και στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 εγκαταστάθηκαν μόνιμα πάνω από 50 μεγάλης κλίμακας έργα του σε δημόσιους χώρους στις ΗΠΑ., την Ευρώπη και την Ιαπωνία, όπως για παράδειγμα στο Fort Art Museum (1974), στο Hampshire College (1978), στο Musee d’ Art Moderne (Παρίσι 1983).

Το 1999 εκδόθηκε από τους Hudson Hills Press η μονογραφία «Antonakos» του Irving Sandier.

Η αναδρομική έκθεση «Antonakos, retrospective» πραγματοποιήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2007 ως τον Μάρτιο του 2008 στην Αθήνα.

Τον Σεπτέμβριο 2011 τα «Αισχύλεια» φιλοξένησαν τη δουλειά του σε έκθεση με τίτλο «The Search» στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα.