Η σοκολάτα τελικά αποδεικνύεται θαυματουργή. Δεν κάνει καλό μόνο στη διάθεση, αλλά επίσης διατηρεί τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων υγιή και σε εγρήγορση, σύμφωνα με έρευνα νευρολόγων του Νοσοκομείου της Βοστώνης.

Στην αρχή της έρευνας, οι 60 ηλικιωμένοι εθελοντές πήραν χαμηλό βαθμό σε τεστ μνήμης και λογικής, ενώ παρουσίασαν και μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, οι ίδιοι εθελοντές έπιναν δύο φλιτζάνια ζεστή σοκολάτα την ημέρα για ένα μήνα και παρουσίασαν αξιόλογη βελτίωση.

Προηγούμενες έρευνες είχαν καταδείξει ότι η σοκολάτα χωρίς γάλα, που περιέχει φλαβανοειδή, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν και τη δομή των κυττάρων, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων.

Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν η σοκολάτα μπορεί να αυξήσει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο κατά τη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων. Οι μισοί εθελοντές έπιναν σοκολάτα πλούσια σε φλαβανοειδή και οι άλλοι μισοί σοκολάτα χωρίς φλαβανοειδή.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεστ, υπερήχους και λειτουργικό μαγνητικό τομογράφο, στον οποίο εξέτασαν τη λευκή ουσία, τους νευράξονες των νευρικών κυττάρων που συνδέουν τα διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου και επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ τους.

Ενα μήνα αργότερα, η κατανάλωση σοκολάτας πλούσιας σε φλαβανοειδή βοήθησε όσους είχαν αδύναμη μνήμη και παρουσίαζαν βλάβη στη λευκή ουσία. Συγκεκριμένα, η ροή του αίματος βελτιώθηκε κατά 8% και παρουσίασαν ένα λεπτό μικρότερο χρόνο αντίδρασης στο γνωσιακό τεστ. Αντίθετα, όσοι είχαν υψηλά σκορ στην αρχή της έρευνας, δεν παρουσίασαν διαφοροποίηση. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Neurology».