Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης των τροπικών δασών στην κοιλάδα του Αμαζονίου επειδή εξαφανίστηκαν τα μεγάλα ζώα που τροφοδοτούσαν το έδαφος με θρεπτικά συστατικά. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι οποίοι ερεύνησαν την κατανομή των θρεπτικών συστατικών στα εδάφη της κοιλάδας του Αμαζονίου. Διαπίστωσαν ότι η περιεκτικότητα σε κάποια συστατικά ήταν περιορισμένη.

Για παράδειγμα, η ύπαρξη φωσφόρου που καθιστά το έδαφος γόνιμο. Οι ειδικοί συνδέουν τον φωσφόρο με τη μεγαπανίδα που υπήρχε πριν από χιλιάδες χρόνια στην περιοχή.

Ο Κρίστοφερ Ντότι, μέλος των βρετανών ερευνητών, ανέφερε ότι ο αντίκτυπος από την έλλειψη θρεπτικών συστατικών στο έδαφος είναι ιδιαίτερα ορατός σήμερα. «Η περιοχή του Ανατολικού Αμαζονίου για παράδειγμα έχει περιορισμένες ποσότητες φωσφόρου. Αυτό σημαίνει ότι αν ρίξει κάποιος φωσφόρο εκεί τα δένδρα θα μεγαλώνουν πολύ πιο γρήγορα». Ο ίδιος πρόσθεσε πως όταν στην περιοχή, πριν από 12.000 χρόνια, τριγυρνούσαν μεγάλα ζώα που με τα περιττώματά τους εμπλούτιζαν το έδαφος με θρεπτικά συστατικά ο ρυθμός ανάπτυξης και εξάπλωσης των δένδρων ήταν μεγαλύτερος.

Ενα από τα μεγάλα ζώα που κυριαρχούσαν στη Νότια Αμερική και εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 10.000 χρόνια ήταν οι βραδύποδες. Οι ειδικοί από την Οξφόρδη, που δημοσίευσαν την έρευνά τους στο «Nature Geosience», εκτιμούν ότι από την ώρα που εξαφανίστηκαν τα μεγάλα ζώα περιορίστηκε κατά 98% η διασπορά θρεπτικών συστατικών.

Χρονικά, η εξαφάνιση των μεγάλων ζώων συνδέεται με την εμφάνιση του ανθρώπου στην περιοχή. Τα θρεπτικά συστατικά διοχετεύονται στην κοιλάδα από τις Ανδεις, μέσω του Αμαζονίου και των παραποτάμων του, ωστόσο δεν επαρκούν για να καλύψουν όλο το έδαφος της περιοχής.