Τουλάχιστον 13 άνθρωποι (αρχικά το Associated Press έκανε λόγο για πέντε) έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται όταν ένα επιβατηγό πλοίο βυθίστηκε στις κεντρικές Φιλιππίνες μετά τη σύγκρουσή του με φορτηγό πλοίο την Παρασκευή.

Το επιβατηγό Αγιος Θωμάς ο Ακινάτης, που μετέφερε 692 επιβάτες, συγκρούστηκε με το φορτηγό Σουλπίσιο Εξπρές 7 στα ανοιχτά των ακτών της Ταλισάι Σίτι, στην επαρχία Σέμπου, σε απόσταση 580 χιλιομέτρων νοτίως της πρωτεύουσας Μανίλας.

«Εχουν ανασυρθεί δύο νεκροί ενώ οι επιζώντες μεταφέρονται σε νοσοκομεία» δήλωσε ο διευθυντής της τοπικής αστυνομίας Τζενερόσο Σέρμπο Τζούνιορ. «Η επιχείρηση διάσωσης δυσχεραίνεται από τη μηδενική ορατότητα που υπάρχει στην περιοχή (...) αλλά στέλνονται και άλλες ομάδες διασωστών» πρόσθεσε.

Στις προσπάθειες διάσωσης των επιβατών του Αγίου Θωμά συμμετέχει και το φορτηγό πλοίο. Πολλοί από τους επιβάτες που πήδηξαν στη θάλασσα για να σωθούν εντοπίστηκαν από ψαροκάικα που έσπευσαν στο σημείο του ναυαγίου, μετέδωσαν οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Το επιβατηγό ταξίδευε από την επαρχία Αγκουσάν ντελ Νόρτε στη Μανίλα, μέσω της Σέμπου Σίτι ενώ το Σουλπίσιο Εξπρές είπε αποπλεύσει από τη Σέμπου Σίτι και είχε προορισμό την πόλη Νταβάο, στις νότιες Φιλιππίνες.
Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί.

Στις Φιλιππίνες έχει σημειωθεί το πιο πολύνεκρο ναυάγιο του κόσμου εν καιρώ ειρήνης: λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 1987 ένα φεριμπόουτ συγκρούστηκε με δεξαμενόπλοιο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι.