Η λιτότητα ήρθε για να μείνει στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν οι ομάδες της Πριμέρα Ντιβισιόν –πλην Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης –προτίμησαν να πουλήσουν τους καλύτερους παίκτες τους και να επενδύσουν σε νεότερους και φυσικά φθηνότερους στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις εντολές της κυβέρνησης να μειώσουν τα τεράστια χρέη τους.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα έσοδα των 20 ισπανικών ομάδων από τις πωλήσεις παικτών έφταναν τα 396,5 εκατ. ευρώ –μόνο στην Πρέμιερ Λιγκ μετακινήθηκαν 14 ποδοσφαιριστές -, ενώ η δαπάνη για την αντικατάστασή τους ήταν 254,5 εκατ. ευρώ. Ετσι, το πλεόνασμα έφτασε τα 142 εκατ. ευρώ. Αυτή η τάση ξεκίνησε πέρυσι όταν οι ισπανικοί σύλλογοι εμφάνισαν πλεόνασμα από τις μεταγραφικές κινήσεις 73 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα που έχουν δώσει φέτος για μεταγραφές η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης είναι 144 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 56,5 % του συνόλου, τη στιγμή που τα έσοδα από τις πωλήσεις παικτών των δύο κορυφαίων ισπανικών ομάδων είναι 93,1 εκατ. ευρώ.

Πρώτη σε έσοδα από πωλήσεις παικτών είναι η Σεβίλλη, η οποία έβαλε στα ταμεία της 70,4 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση των Νεγρέδο, Νάβας, Μεδέλ και Λουίς Αλμπέρτο. Ακολουθούν η Ρεάλ Μαδρίτης με 65 εκατ. ευρώ και η Ατλέτικο Μαδρίτης με 58,5 εκατ. ευρώ λόγω της πώλησης του Φαλκάο στη Μονακό.

Η έξοδος από την Πριμέρα Ντιβισιόν πολλών ποιοτικών παικτών όπως οι Γιορέντε, Σολδάδο, Αλκάνταρα, Ιγκουαΐν, Φαλκάο και Γιορέντε προκαλεί ανησυχίες για την παραμονή σε υψηλά επίπεδα των στάνταρ του πρωταθλήματος.

Ο εκλέκτορας της Εθνικής Ισπανίας Βιθέντε ντελ Μπόσκε χαρακτηρίζει την περίπτωση ασυνήθιστη σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια και θεωρεί ότι θα είναι αντιπαραγωγική για την εθνική ομάδα.

«Μέχρι πρόσφατα το φαινόμενο ήταν σπάνιο, αλλά η οικονομική δυνατότητα των ισπανικών ομάδων που είναι περιορισμένη, πλην των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, έχει οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα».