Η νέα ταινία του βραβευμένου σέρβου σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα «Along the Milky Way» διχάζει την τριμερή Προεδρία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, καθώς οι εκπρόσωποι των Κροατών και των Βόσνιων αντιτίθενται στην απόφαση να ενοικιαστούν στρατιωτικός εξοπλισμός, πυρομαχικά και στρατιώτες για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του κροατικού πρακτορείου ειδήσεων Hina,ο εκπρόσωπος των Σέρβων στην τριμερή Προεδρία Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς εξέδωσε ανακοίνωση κατά της απόφασης του προεδρεύοντα (και εκπροσώπου των Κροατών) Ζέλικο Κόμσιτς, ο οποίος κάλεσε τις Eνοπλες Δυνάμεις να αναστείλουν την απόφαση του υπουργείου Aμυνας για την ενοικίαση στρατιωτικού εξοπλισμού, πυρομαχικών και στρατιωτών για τα γυρίσματα της ταινίας.

Η καθημερινή εφημερίδα του Σαράγεβο Oslobodjenje επικαλέστηκε δηλώσεις του Βόσνιου, μέλους της Προεδρίας Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, σύμφωνα με τις οποίες, ο Εμίρ Κουστουρίτσα «δεν θα πάρει μέρος στρατιωτικού εξοπλισμού της Βοσνίας», διότι – όπως τόνισε – «αν και είναι ένας μεγάλος σκηνοθέτης, είναι ακόμη μεγαλύτερος προδότης του λαού του».

«Ο κ. Κουστουρίτσα δεν θα έχει τη στήριξή μου για οποιαδήποτε από τις δουλειές του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από το γραφείο του Κόμσιτς ανακοινώθηκε ότι η άδεια για τη χρήση στρατιωτικού εξοπλισμού της Βοσνίας στα γυρίσματα της ταινίας του Κουστουρίτσα έχει απορριφθεί, καθώς «η ηγεσία του κράτους δεν έφθασε σε συναίνεση γι’ αυτό το θέμα». Η προεδρία ανακοίνωσε επίσης ότι δεν ζητήθηκε η θέση της για το αίτημα αυτό. Το γραφείο του προεδρεύοντος, Κόμσιτς υπογράμμισε ότι θα εξετάσει το αίτημα όταν το λάβει επίσημα.

Ωστόσο, από το γραφείο του Ραντμάνοβιτς ανακοινώθηκε ότι η απόφαση του Κόμσιτς δεν αντανακλά τη θέση της προεδρίας, ιδιαίτερα δε τη θέση του Ραντμάνοβιτς.

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα από την πλευρά του δήλωσε ότι είχε όλες τις απαραίτητες άδειες για να ξεκινήσει τα γυρίσματα της ταινίας. Πρόσθεσε δε ότι οι ισχυρισμοί ότι δεν του επιτράπηκε η χρήση στρατιωτικού εξοπλισμού ήταν φήμες που διαδίδονται από άτομα από το Σαράγεβο.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν η διεθνούς φήμης Ιταλίδα ηθοποιός Μόνικα Μπελούτσι, η οποία υποδύεται μία κατάσκοπο, αλλά και ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Αυτή την εποχή τα γυρίσματα πραγματοποιούνται στην πόλη Τρέμπινιε.

Το σενάριο της ταινίας συνυπογράφουν ο Κουστουρίτσα και η κόρη του, Ντούνια.

Η Μόνικα Μπελούτσι ανέφερε σε δηλώσεις της ότι στην ταινία θα μιλάει σερβικά, γλώσσα που μαθαίνει αν και όπως είπε είναι δύσκολη γι’ αυτήν. Η Ιταλίδα ηθοποιός θα μείνει στην πόλη Τρέμπινιε για περίπου δέκα μέρες και στη συνέχεια θα μεταβεί σε άλλες περιοχές στη Βοσνία.

Σύμφωνα με τον Εμίρ Κουστουρίτσα τα γυρίσματα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Νοέμβριο ώστε η ταινία να κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών.