Νέα διευκόλυνση για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση των οφειλών τους στα ασφαλιστικά ταμεία δίνει το υπουργείο Εργασίας. Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι οφειλέτες αυτοί απαλλάσσονται από την υποχρέωση που προέβλεπε ο νόμος να είναι φορολογικά ενήμεροι για να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση εξόφλησης έως και σε 48 δόσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών τους προς το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
Πρόκειται για ακόμη μία διευκόλυνση με στόχο την ένταξη περισσότερων οφειλετών στη ρύθμιση σταδιακής εξόφλησης των χρεών τους προκειμένου να αυξηθούν οι εισπράξεις και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη εγκύκλιό του το ΙΚΑ είχε επίσης δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους εργοδότες να ρυθμίσουν τις καθυστερούμενες εισφορές του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις (Πάγια Ρύθμιση), για να έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των προηγούμενων ετών σε έως και 48 δόσεις (Νέα Αρχή). Σημειώνεται ότι ο νόμος προέβλεπε την εξόφληση όλων των οφειλών προς τα Ταμεία που δημιουργήθηκαν από 1-1-2013 ως προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση των οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως 31-12-2012. Οπως έχει διαβεβαιώσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η ρύθμιση αυτή θα επεκταθεί σε όλα τα Ταμεία (όπως ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΕΑ).
Ετσι οι επιτηδευματίες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για την ένταξή τους και στις δύο ρυθμίσεις. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οφειλέτες με κύρια οφειλή έως 5.000 ευρώ σε κάθε τύπο ρύθμισης προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση και δηλώνουν βιωσιμότητα των διακανονισμών και αν έχουν καταδικαστεί ή έχουν ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.
Εργοδότες με κύρια οφειλή άνω των 5.000 ευρώ σε έναν ή και στους δύο τύπους ρύθμισης διακρίνονται σε: οφειλέτες με καθυστερούμενα έως 75.000 ευρώ στη Νέα Αρχή και έως 50.000 ευρώ στην Πάγια Ρύθμιση, οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 75.000 ευρώ για τη Νέα Αρχή ή πάνω από 50.000 ευρώ για την Πάγια Ρύθμιση και, τέλος, εργοδότες με οφειλή άνω των 300.000 ευρώ στη Νέα Αρχή ή άνω των 150.000 ευρώ στην Πάγια Ρύθμιση.  
Οσοι θέλουν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων οφείλουν να προσκομίσουν πληροφορίες για τα περιουσιακά τους στοιχεία: κινητές αξίες και ακίνητη περιουσία (Ε9 ή ΕΤΑΚ), οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης ή ετήσιο εισόδημα, αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών (ΙΒΑΝ), οχήματα, απαιτήσεις από τρίτους, οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία ή σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από