Χαμηλότερα από τους επιμέρους στόχους που έχουν τεθεί για τις δαπάνες σε κάθε υπουργείο κινήθηκαν οι δαπάνες το πρώτο εξάμηνο του έτους και το συνολικό ποσόν που «εξοικονομήθηκε» ανέρχεται στο 1,7 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, όλα τα υπουργεία αυτοσυγκρατήθηκαν με εξαίρεση τη Βουλή, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών.
 Οπως αναφέρεται στην έκθεση Παρακολούθησης Στόχων Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού, για το πρώτο εξάμηνο του 2013 παρατηρείται ότι οι πραγματοποιήσεις, όπως προκύπτουν από τις δαπάνες και τη μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων, συγκρινόμενες με τον στόχο είναι χαμηλότερες κατά 1,7 δισ. ευρώ ή κατά περίπου 7%.
 Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας, οι περισσότεροι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης κινήθηκαν χαμηλότερα από τους επιμέρους στόχους που έχουν τεθεί, ενώ αρνητικές αποκλίσεις εντοπίζονται στις περιπτώσεις δύο υπουργείων και της Βουλής για μεμονωμένους, συγκυριακούς και λογιστικούς λόγους οι οποίοι δεν έχουν χαρακτηριστικά διατηρησιμότητας.
 Ειδικότερα, άνω των στόχων κινήθηκαν οι δαπάνες της Βουλής των Ελλήνων στην οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία υλοποίησης του προϋπολογισμού της, προκύπτει ότι οι συνολικές πληρωμές κινούνται πιο πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί κατά 4 εκατ. ευρώ ή κατά 6,7% και προέρχονται κυρίως από λειτουργικές δαπάνες.
 Για το υπουργείο Εσωτερικών παρατηρείται απόκλιση της τάξης των 3,9 εκατ. ευρώ ή 0,2%, αποτέλεσμα των αυξημένων πληρωμών του ΠΔΕ.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία υλοποίησης του τακτικού προϋπολογισμού και του ΠΔΕ του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι οι συνολικές πληρωμές και οι απλήρωτες υποχρεώσεις του φορέα υπερβαίνουν τον στόχο όπως έχει τεθεί κατά 43,1 εκατ. ευρώ ή 13,3%. Αυτό οφείλεται:
 Στην καταβολή της προβλεπόμενης από τον Ν. 4093/2012 τέταρτης δόσης της έκτακτης παροχής σε εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ποσό ύψους 9,5 εκατ. ευρώ) και στην πληρωμή ποσού 21,1 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά επιστροφές ΕΦΚ σε δικαιούχους μέσω των Τελωνείων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από