Το 1956 η εταιρεία 20th Century Fox συμπεριλαμβάνει τον Ελβις στο καστ του δραματικού γουέστερν «Οι αδελφοί Ρένο» –τίτλος που άλλαξε σε «Love me tender». Το όνομά του φιγουράρει όχι στην κορυφή αλλά στην τρίτη θέση του καστ. Τα γυρίσματα ολοκληρώνονται δίχως προβλήματα και μέσα σε λίγους μήνες η κόπια είναι έτοιμη για δοκιμαστική προβολή. Και το κοινό, που αποτελείται κυρίως από μανιασμένους φαν του Ελβις, έρχεται αντιμέτωπο με μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη: ο Ελβις πεθαίνει και οι θεατές σχεδόν καταστρέφουν την αίθουσα!

Οι παραγωγοί δεν είναι διατεθειμένοι να γυρίσουν νέες σκηνές (το φιλμ έχει ήδη κοστίσει ένα εκατομμύριο δολάρια –θα τα «βγάλει» το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής), τοποθετούν όμως στο φινάλε τη σεκάνς όπου ο Ελβις τραγουδά το κομμάτι του τίτλου, αν και… «νεκρός». Το κόλπο λειτουργεί. Και στα σινεμά, τα κοριτσόπουλα ουρλιάζουν τόσο δυνατά όποτε εμφανίζεται ο Πρίσλεϊ που σκεπάζουν κάθε ατάκα.

Στην Ελλάδα, όπου παιζόταν ταινία του έσπαγε ρεκόρ. Τι εβδόμη τέχνη και κριτικές των ειδημόνων στις εφημερίδες. Ο Ελβις κεντούσε, έφερνε τον κόσμο κατά χιλιάδες, ενώ στίφη νεαρών, με τζιν και λαδωμένα «κοκοράκια», περίμεναν στην ουρά του ταμείου. Δραχμές πέντε και «Μόνον Ορθιοι» παρακαλώ. Και φυσικά οι έλληνες διανομείς οργίασαν με τα βαφτίσια τους. Ας πούμε, η ταινία με τον τίτλο «It happened at the World’s Fair» βγήκε στις ελληνικές αίθουσες ως «Ξανθιές, μελαχρινές, μ’ αρέσουν όλες». Αυτό, το έτος 1963. Οταν δηλαδή το άστρο του Ελβις βρισκόταν στο αποκορύφωμά του.

Στις επόμενες ταινίες, ο Ελβις δεν ήταν πια τρίτο όνομα, αλλά πρωταγωνιστής. Και επειδή η ζήτηση ήταν αρκετή, ο Ελβις θα γύριζε τρεις ταινίες τον χρόνο έως και το 1969. Μόνο που η προαγωγή του σε ζεν πρεμιέ είχε ένα σαφές κόστος: ο καημένος ο Πρίσλεϊ είχε πολλά ταλέντα, αλλά όχι και αυτό της υποκριτικής. Κάθε του ατάκα έπεφτε στο κενό. Οι παραγωγοί είχαν άλλο ένα πρόβλημα να λύσουν. Και το έλυσαν με… περισσότερο τραγούδι. Αν παρακολουθήσετε τις ταινίες του Ελβις ανά χρονολογική σειρά, οι διάλογοι του όλο και μειώνονται. Και τι έγινε; Στα ταμεία γίνεται στην κυριολεξία σφαγή για μία θέση ορθίων στο «Viva Las Vegas»! Το ομώνυμο τραγούδι, ένα περίεργο πράγμα που δεν μπορούσε να χορευτεί, γίνεται Νο 1 στις προτιμήσεις της νεολαίας. Το «Bossa Nova Baby» δεν λείπει από κανένα αξιοπρεπές πικάπ. Και οι άνδρες φαν καμαρώνουν βλέποντας τον «δικό» τους να «ρίχνει» την κουκλάρα Αν Μάργκαρετ.

Πάντως, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, ο Ελβις έκανε και μερικές καλές ταινίες. Οπως το «King Creole» που σκηνοθέτησε ο Μάικλ Κέρτιζ, ο δημιουργός της «Καζαμπλάνκα». Σκεφθείτε ότι στο πλάι του Πρίσλεϊ παίζει ο Γουόλτερ Ματάου. Τον δε ρόλο του Ελβις διεκδίκησε και ο Τζέιμς Ντιν –το σενάριο πηγαινοερχόταν από το ένα στο άλλο για χρόνια. Λογικό λοιπόν που και ο ίδιος ο Ελβις θεωρούσε το «King Creole» την καλύτερη ταινία του. Αφήστε δε που επρόκειτο και για καθαρό φιλμ νουάρ (ήταν και η τελευταία φορά που οι οπαδοί του Ελβις θα τον έβλεπαν ασπρόμαυρο).