Στα μαχαίρια βρίσκονται δύο δήμαρχοι και δύο κοινότητες, στο ειδυλλιακό νησί όπου γυρίστηκε η ταινία «Ο ταχυδρόμος» («Il Postino») του Βρετανού Μάικλ Ράντφορντ, η οποία χάρισε –μετά θάνατον –το Οσκαρ στον πρωταγωνιστή της, Μάσιμο Τροΐζι. Η κόντρα των δύο κοινοτήτων στο νησάκι του Τυρρηνικού Πελάγους, βόρεια της Σικελίας, αφορά την απότιση φόρου τιμής στον Τροΐζι.

Το νησάκι Σαλίνα στην Αιολία (το νησιωτικό σύμπλεγμα), χαρακτηρισμένο ως Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, ήταν σκηνικό στην αγαπημένη –και στην Ελλάδα –ταινία του 1994 με ήρωα έναν ταχυδρόμο (τον Τροΐζι) που μόνος του πελάτης είναι ο εξόριστος χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα, τον οποίο ενσάρκωνε ο Φιλίπ Νουαρέ. Ο Τροΐζι ανέβαλε μια δύσκολη επέμβαση στην πάσχουσα καρδιά του όσο να ολοκληρώσει τα γυρίσματα. Δεν άντεξε όμως και πέθανε μόλις 12 ώρες μετά το γύρισμα της τελευταίας σκηνής.

Τώρα δύο από τους τρεις δημάρχους του νησιού Σαλίνα κοντράρονται στην προσπάθειά τους να αποτίσουν φόρο τιμής στον Μάσιμο Τροΐζι, στο πλαίσιο της 20ής επετείου από την ταινία. Πρώτος ο δήμαρχος της Σάντα Μαρίνα, Μάσιμο Λο Σκιάβο, μετονόμασε την παραλιακή οδό σε Πεζόδρομο Μάσιμο Τροΐζι και έστησε ως γλυπτό το ποδήλατο του ιταλού πρωταγωνιστή. Κίνηση την οποία χαρακτήρισε δημοσίως ως «κακόγουστη» ο αντίπαλος δήμαρχος της Μάλφα, Σαλβατόρε Λονγκιτάνο. Υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η δική του περιοχή ήταν το φυσικό σκηνικό της ταινίας και δηλώνοντας ότι θα τιμήσει τη μνήμη του Τροΐζι μετονομάζοντας οδό του δήμου του. Το ωραιότερο; Οι δημότες της Μάλφα ονομάζουν πλέον (κινηματογραφικά) τον δήμαρχο της Σάντα Μαρίνα «Ο κλέφτης των ποδηλάτων».