Τον χάρτη των υποχρεωτικών μετατάξεων των εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για τουλάχιστον 6.000 καθηγητές που πλεονάζουν και για πρώτη φορά καλούνται να καλύψουν κενά όπου προκύπτει ανάγκη.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες που εξέδωσε το υπουργείο, περισσότεροι από 4.700 εκπαιδευτικοί μετατάσσονται υποχρεωτικά σε δημοτικά σχολεία και σε διοικητικές θέσεις φορέων του χώρου, ενώ οι υπόλοιποι θα κληθούν σε υποχρεωτικές μετακινήσεις, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στις σχολικές μονάδες της περιοχής τους.
Οπως διευκρίνιζαν χθες πηγές του υπουργείου Παιδείας στα «ΝΕΑ», τα κριτήρια για να εντοπιστούν οι εκπαιδευτικοί που περισσεύουν από τα δημόσια γυμνάσια και λύκεια αφορούσαν τις ώρες διδασκαλίας και τα έτη προϋπηρεσίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο τελικός αριθμός του πλεονάζοντος προσωπικού αφορά τους εκπαιδευτικούς που συγκεντρώνουν λιγότερες από 12 ώρες υπηρεσίας την εβδομάδα αλλά και λιγότερα από 12 έτη προϋπηρεσίας.
Παράλληλα, οδηγός για τις υποχρεωτικές μετατάξεις των εκπαιδευτικών που δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας είναι και η ειδικότητά τους, αφού βασικός στόχος είναι να μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα στο νέο περιβάλλον χωρίς να γίνουν «εκπτώσεις» στην εκπαίδευση των μαθητών.
Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα λάβουν υποχρεωτικό... φύλλο πορείας προς κάποιο δημοτικό στην περιφέρεια όπου ήδη υπηρετούν, έχουν ειδικότητα φυσικής αγωγής, πληροφορικής, καλλιτεχνικών και θεατρικών σπουδών ή διδάσκουν ξένες γλώσσες (γαλλική, αγγλική και γερμανική).
Υπενθυμίζεται ότι το πράσινο φως για τις μετακινήσεις δίνει σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Βάσει αυτού, οι εκπαιδευτικοί θα μετατάσσονται ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν ετησίως.
ΑΙΤΗΣΕΙΣ. Επιπλέον και όπως υπογραμμίζεται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, οι εκπαιδευτικοί που εμπίπτουν σε κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες που τίθενται σε υποχρεωτική κινητικότητα καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις προτίμησης από σήμερα έως και τις 23 Αυγούστου. Στη συνέχεια θα συνταχθούν οι αξιολογικοί πίνακες, βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι υποχρεωτικές μετατάξεις.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στις διαμορφωμένη για τον σκοπό αυτό ιστοσελίδα http://teachers.exams.minedu.gov.gr του υπουργείου Παιδείας.
Σημειώνεται ότι παράλληλα με την αίτηση προτίμησης οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να συμπληρώσουν και εκείνα τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τη μοριοδότησή τους και την κατάταξή τους σε αξιολογικούς πίνακες. Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα γίνει βάσει της συνολικής προϋπηρεσίας τους και των τίτλων σπουδών, ενώ συνυπολογίζονται και κοινωνικά κριτήρια όπως είναι οι οικογενειακοί λόγοι. Ετσι, για παράδειγμα, όσοι εκπαιδευτικοί έχουν δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ ή είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού θα έχουν προτεραιότητα, σε σχέση με εκείνους που αποδεικνύουν λιγότερα προσόντα, προκειμένου να μεταταγούν στην περιοχή ή στη διοικητική θέση που επιθυμούν.
Πάντως, στην υπουργική απόφαση υπογραμμίζεται ότι οι δηλώσεις που θα καταθέσουν οι εκπαιδευτικοί «ισοδυναμούν» με υπεύθυνη δήλωση. Συνεπώς σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανακρίβεια ή αναλήθεια, ο εκπαιδευτικός θα διώκεται πειθαρχικά.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από