«Ο μεγαλύτερος τιμωρός, ο πιο αυστηρός εισαγγελέας είναι ο εαυτός μου. Αναρωτιέμαι μόνο ποια τιμωρία σκληρότερη μπορεί να μου επιβάλει η Δικαιοσύνη από αυτήν που επέβαλα εγώ στον εαυτό μου σκοτώνοντας με τα ίδια μου τα χέρια τον επίγειο θεό μου. Ας με συγχωρήσει ο Θεός».

Με μαύρα ρούχα, σκιά του εαυτού της, η Κάτια Γιαννακοπούλου προσπαθούσε να μιλήσει στο δικαστήριο για τους λόγους που όπλισαν το χέρι της και την οδήγησαν στην αποτρόπαιη δολοφονία του 59χρονου αρχιμανδρίτη Ανθιμου Ελευθεριάδη.

Ηταν Ιούλιος του 1997 όταν φορώντας μια ξανθιά περούκα και μαύρα γυαλιά, έστησε καρτέρι έξω από την πολυκατοικία στη Νέα Σμύρνη, όπου έμενε ο αρχιμανδρίτης. Την ώρα που εκείνος κατευθυνόταν προς το τζιπ του, τράβηξε το πιστόλι και τον πυροβόλησε επτά φορές. «Πήγαινα σαν υπνωτισμένη. Ελεγα: Τι πάω να κάνω; Εβγαζα και έβαζα τις σφαίρες από το περίστροφο χωρίς να ξέρω τι θέλω».

Μόλις τον είδε, όπως περιέγραψε αργότερα, προσπάθησε να του μιλήσει. Εκείνος την κοίταξε στα μάτια και της γύρισε την πλάτη. Τότε έβγαλε το όπλο και πυροβόλησε, «ώσπου κατάλαβα πως δεν είχε άλλες σφαίρες».

Ηταν ο επίλογος της «ολέθριας σχέσης» ανάμεσα σε μια γυναίκα παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού με έναν αρχιμανδρίτη, ένα έγκλημα πάθους που είχε σοκάρει την κοινή γνώμη.

Η συγκλονιστική ιστορία ήρθε πάλι στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες, μετά την αποφυλάκιση της 58χρονης σήμερα Κάτιας Γιαννακοπούλου. Το Συμβούλιο Εφετών Θήβας με βούλευμα έκανε δεκτή την αίτησή της, καθώς αν και ισοβίτισσα έχει εκτίσει 16 χρόνια στη φυλακή και έχει επιδείξει καλή διαγωγή.

Η Κάτια Γιαννακοπούλου πέρασε την πύλη των γυναικείων φυλακών Ελαιώνα Θηβών και επέστρεψε στην οικογένειά της, στον σύζυγο και στον γιο της που είχαν σταθεί δίπλα της όλα αυτά τα χρόνια.

Η ΟΛΕΘΡΙΑ ΣΧΕΣΗ. Μια γυναίκα της διπλανής πόρτας, σύζυγος και μητέρα ενός παιδιού ήταν η Κάτια Γιαννακοπούλου, όταν πέρασε στην άλλη όχθη με τη σχέση της με τον αρχιμανδρίτη. Η αρχή έγινε όταν προσωπικά της προβλήματα την οδήγησαν για εξομολόγηση σε εκκλησία του Παλαιού Φαλήρου. Εκεί γνώρισε τον πατέρα Ανθιμο.

Λίγο αργότερα η σχέση με τον «πνευματικό» της μετατράπηκε σε ερωτική. Σύμφωνα με τη διήγησή της, ο αρχιμανδρίτης ήταν εκείνος που έκανε το πρώτο βήμα και την κάλεσε στο σπίτι του. Η σχέση τους ήταν έντονη για τουλάχιστον έξι χρόνια. Η Κάτια Γιαννακοπούλου τον ερωτεύτηκε, όπως είπε, «απόλυτα, ολοκληρωτικά και παράφορα». Εκείνος –όπως δήλωσε η ίδια –για να παρακάμψει τις τύψεις και τις ενοχές της, της πρότεινε να είναι «η Φοίβη του και να τον διακονεί όπως η Φοίβη τον Αγιο Παύλο» –η Αγία Φοίβη αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη ως η πρώτη γυναίκα διακόνισσα…

Το 1995 εμφανίστηκαν τα πρώτα σύννεφα στη σχέση τους, όταν ο αρχιμανδρίτης Ανθιμος απολύθηκε από την εκκλησία του Παλαιού Φαλήρου και έφυγε για το Λονδίνο.

Εκείνη τον επισκεπτόταν όσο πιο συχνά μπορούσε, αλλά ένιωθε ότι το γυαλί είχε ραγίσει. Εκείνος έδειχνε απόμακρος και προσπαθούσε να την αποφύγει, ενώ εκείνη –όπως είπε –«πονούσε και υπέφερε».

Μέχρι που ήρθε και οριστικά από την πλευρά του το τέλος της σχέσης. Εγκατάλειψη, απογοήτευση, προδομένα συναισθήματα την απορρύθμισαν και προκάλεσαν την έκρηξη. Εκείνος αποφάσισε να βάλει τέλος στη σχέση και τότε εκείνη αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Με ένα όπλο που είχε αγοράσει για 500.000 δρχ. από την Ομόνοια έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό της. Τον περίμενε έξω από την πολυκατοικία και άδειασε πάνω του το όπλο.

Συνελήφθη δύο ημέρες μετά τη δολοφονία και οι πρώτες λέξεις της ήταν: «Πέθανα μαζί του τη στιγμή που τον σκότωσα».

ΤΑ ΙΣΟΒΙΑ. Το Κακουργιοδικείο Αθηνών της επέβαλε πρωτόδικα ποινή κάθειρξης 20 χρόνων αναγνωρίζοντας τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος. Τον Νοέμβριο όμως του 2001 ο εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση υπέρ του νόμου. Στη δεύτερη δίκη καταδικάστηκε σε ισόβια.

«Πείτε στον άνδρα μου να συνεχίσει με ή χωρίς εμένα. Για τον γιο μας. Αλλωστε εγώ έφταιξα και πληρώνω», είχε πει τότε με αναφιλητά καθώς εγκατέλειπε υποβασταζόμενη τη δικαστική αίθουσα.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

«Επρεπε να πληρώσει μένοντας στη φυλακή»

Η απόφαση για την αποφυλάκισή της έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον οικογένεια του θύματος, στον αδελφό του Υψηλάντη Ελευθεριάδη. «Είμαι αγανακτισμένος», δήλωσε στα «ΝΕΑ». «Αν ένας άνθρωπος κάνει δολοφονία και στα δεκαεπτά χρόνια, χωρίς ελαφρυντικό, βγαίνει έξω, τι άλλο να πω. Εγώ ξέρω ότι τα ισόβια είναι ισόβια. Προσωπικά δεν μπορώ να συγχωρήσω αυτή τη γυναίκα. Ποτέ. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έπρεπε να πληρώσει μένοντας στη φυλακή»…