Ο Έντουαρντ Σνόουντεν επέλεξε τον δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν Γκλεν Γκρίνγουολντ και τη δημιουργό ντοκιμαντέρ Λόρα Πόιτρας για να κάνει τις αποκαλύψεις του όσον αφορά τα αμερικανικά προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης εκατομμυρίων πολιτών επειδή αυτοί οι δημοσιογράφοι είναι «ατρόμητοι», όπως εξήγησε ο ίδιος σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στη New York Times.

«Μετά την 11η Σεπτεμβρίου πολλά μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εγκατέλειψαν το έργο του ελέγχου της εξουσίας, αυτήν την ευθύνη που έχει ο Τύπος να επισημαίνει τις καταχρήσεις της κυβέρνησης, επειδή φοβούνταν ότι θα θεωρούσαν τη στάση τους αντιπατριωτική και θα τα τιμωρούσε η αγορά, σε μια περίοδο που ο εθνικισμός ενδυναμωνόταν» ανέφερε ο πρώην συνεργάτης της αμερικανικής εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας NSA. Η συνέντευξη δόθηκε στην εφημερίδα μέσω ενός κρυπτογραφημένου προγράμματος.

Η σκηνοθέτιδα και ο δημοσιογράφος ανήκουν «σε μια μειοψηφία ανθρώπων που έκαναν τη δουλειά τους άφοβα» αν και ασχολούνταν με θέματα αμφιλεγόμενα στο διάστημα αυτό, υποστήριξε ο Σνόουντεν.

Στη συνέντευξη που κινηματογραφήθηκε στο Χονγκ Κονγκ τον περασμένο Ιούνιο, όπου ο Σνόουντεν αποκάλυψε τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ΗΠΑ στο εξωτερικό, τα μέλη της ομάδας των δημοσιογράφων
«ενοχλήθηκαν που ήμουν πιο νέος απ' όσο πίστευαν» ενώ ο ίδιος ενοχλήθηκε επειδή «έφτασαν νωρίτερα από το προβλεπόμενο γιατί αυτό περιέπλεξε τις έρευνες» που έκανε για αυτούς.

Όσον αφορά τη σχέση του με την Λόρα Πόιτρας, είπε ότι εκείνη ήταν πιο δύσπιστη απέναντί του παρά ο ίδιος απέναντί της μολονότι «εγώ είμαι γνωστός για την παρανοϊκή πλευρά μου», σχολίασε.

Ο Σνόουντεν είπε ότι αιφνιδιάστηκε όταν ο Γκρίνγουολντ αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το αίτημά του να είναι κρυπτογραφημένες οι επικοινωνίες τους.

«Ξαφνιάστηκα όταν έμαθα ότι ορισμένοι άνθρωποι στα μέσα ενημέρωσης δεν αντιλαμβάνονται ότι οποιοδήποτε μη κρυπτογραφημένο μήνυμα στο διαδίκτυο λαμβάνεται απ' όλες τις υπηρεσίες πληροφοριών. Μετά τις φετινές αποκαλύψεις, θα έπρεπε να είναι σαφές ότι κάθε επικοινωνία μεταξύ ενός δημοσιογράφου και των πηγών του που δεν είναι κρυπτογραφημένη είναι απερίσκεπτη και ασυγχώρητη ενέργεια», τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από