Η Kαγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ σηματοδότησε την 52η επέτειο από την κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου κάνοντας την Τρίτη σε μαθητές Λυκείου του Βερολίνου μάθημα για το τείχος αυτό που διαιρούσε την πόλη και έγινε σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου.

Η Μέρκελ έπαιξε τον ρόλο της δασκάλας. Μίλησε σε μια τάξη εφήβων του Γυμνασίου Χάινριχ Σλίμαν στο Πρεντσλάουερμπεργκ για το πώς οι παραδόσεις ελευθερίας και δημοκρατίας της Γερμανίας ενισχύθηκαν μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Η ομιλία της Μέρκελ στην τάξη είχε διάρκεια μιας ώρας. Πραγματοποιήθηκε δε λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου.

Αρχισε το μάθημα γράφοντας το όνομά της στον πίνακα. Είπε ότι ήταν η πρώτη διδασκαλική εμπειρία της. Φορούσε ένα πράσινο – μπλε σακάκι και λευκό παντελόνι. Στο τέλος έσφιξε τα χέρια μαθητών και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

«Το 1961 είναι η χρονιά που άρχισα το σχολείο» θυμήθηκε, διευκρινίζοντας ότι τα αγαπημένα της μαθήματα ήταν οι γλώσσες – ρωσικά και αγγλικά – τα γερμανικά και τα μαθηματικά.

Δήλωσε ότι την ενθουσιάζει το γεγονός ότι μοιράζεται με τους εφήβους αυτούς γεγονότα τα οποία έχει ζήσει προσωπικά.

«Ολοι οι μαθητές είπαν πως, είτε κατάγονται από τη δύση είτε από την ανατολή, αυτό δεν έχει πια για αυτούς καμιά σημασία» έγραψε στο twitter ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ,εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Πολιτισμού Μπερντ Νόιμαν μαζί με το δήμαρχο του Βερολίνου Κλάους Βόβεραϊτ κατέθεσαν στεφάνια στο κέντρο του Βερολίνου στη μνήμη των τουλάχιστον 136 ανθρώπων που σκοτώθηκαν προσπαθώντας να περάσουν από την Ανατολή στη Δύση. Η πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία άρχισε στις 13 Αυγούστου 1961 να κατασκευάζει το μήκος 155 χιλιομέτρων τείχος αποκαλώντας το «φράγμα εναντίον του φασισμού», αλλά με στόχο να σταματήσει τη διαφυγή ανατολικογερμανών πολιτών στη Δυτική Γερμανία.

Κόρη ενός προτεστάντη πάστορα, η Μέρκελ έγινε η πρώτη Καγκελάριος που μεγάλωσε στην ανατολική πλευρά του τείχους, αφού γεννήθηκε στο Αμβούργο της Δυτικής Γερμανίας.

Η επίσκεψη της καγκελαρίου στο σχολείο αυτό σηματοδοτεί την πρώτη δημόσια εμφάνισή της αφότου επέστρεψε από διακοπές τριών εβδομάδων που περιέλαβαν πεζοπορία στις Αλπεις, ανάμεσα στην Αυστρία και την Ιταλία.