Η μεταφορά κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,5 δισ. ευρώ αλλά και οι αυξημένες εισπράξεις κονδυλίων του ΕΣΠΑ έδωσαν ανάσα τον κρατικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα το επτάμηνο Ιανουάριος – Ιούλιος 2013 να σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα 2,567 δισ. έναντι ελλείμματος 3,083 δισ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και στόχου για έλλειμμα 3,141 δισ. φέτος.

Η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος – που είναι και βασικός στόχος του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής – θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των εσόδων τους επόμενους μήνες, βασικές κατηγορίες των οποίων εμφάνισαν βελτίωση τον Ιούλιο και μαζί με την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών υπερκάλυψαν την υστέρηση που σημείωναν από την αρχή του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το έλλειμμα του προϋπολογισμού το επτάμηνο διαμορφώθηκε στα 1,917 δισ., επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από τα 13,216 δισ. του περσινού επταμήνου και του στόχου για έλλειμμα 7,528 δισ. Πρόκειται για εξέλιξη που σχετίζεται άμεσα με τα επιπλέον έσοδα που εισέρρευσαν στον προϋπολογισμό τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 30,799 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,303 δισ. (8,1% έναντι στόχου του επταμήνου).

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (δεν περιλαμβάνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) ανήλθαν σε 26,862 δισ. Δηλαδή, υπερέβησαν κατά 746 εκατ. ή 2,9% τον στόχο του επταμήνου. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η υπέρβαση του στόχου των εσόδων τον Ιούλιο οφείλεται στις αυξημένες εισπράξεις που υπήρξαν μεταξύ άλλων στις ακόλουθες κατηγορίες:

– Στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 82 εκατ. (48,3%), στους έμμεσους φόρους κατά 247 εκατ. (11,1%) αλλά και στα μη τακτικά έσοδα κατά 1,710 δισ., τα οποία είχαν και τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση των εσόδων. Σε αυτά περιλαμβάνεται η μεταφορά από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους ύψους 1,529 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό 2013.

– Στα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που ανήλθαν σε 2,07 δισ. σε επίπεδα υπερτριπλάσια του στόχου των 700 εκατ.

Αντίθετα, εξακολούθησε η υστέρηση εσόδων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (κατά 273 εκατ.) την οποία το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει στις παρατάσεις που έχουν δοθεί στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.