Σημαντική μείωση της τάξης του 11,3% έχει υποστεί το μέσο ωρομίσθιο των εργαζομένων στην Ελλάδα από το 2010 έως σήμερα, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην πρώτη θέση των χωρών της ΕΕ με τη μεγαλύτερη μείωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η βιβλιοθήκη της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων ύστερα από αίτημα των Εργατικών, προκύπτει ότι στην Ελλάδα την τελευταία τριετία συνυπολογίζοντας τον δείκτη πληθωρισμού, το ωρομίσθιο του εργαζομένου έχει υποστεί μείωση της τάξης του 11,3%.

Μάλιστα, εκτός από την Ελλάδα, μεγάλη είναι η μείωση μισθών στην Πορτογαλία και στην Ολλανδία, ενώ μείωση σημειώνεται και στους μισθούς στη Βρετανία όπου το ποσοστό αγγίζει το 5,5%. Ακολουθούν η Ισπανία με πτώση της τάξης του 3,3% και η Κύπρος όπου οι ωριαίες απολαβές των εργαζόμενων μειώθηκαν κατά 3%.

Παράλληλα το μέσο ωρομίσθιο στις χώρες της ΕΕ έχει ελαττωθεί 0,7% και στην ευρωζώνη 0,1%. Πάντως, εκτός των χωρών όπου οι εργαζόμενοι είδαν τις αμοιβές τους να μειώνονται, σε άλλες χώρες σημειώθηκε αύξηση απολαβών.

Ετσι, στον αντίποδα βρίσκεται η Γερμανία με το ωρομίσθιο να παρουσιάζει αύξηση 2,7% την τελευταία τριετία καθώς και η Γαλλία κατά 0,4%, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν οι ωρομίσθιες απολαβές των βούλγαρων εργαζομένων κατά 13,2%.