Ο ΟΠΑΠ άλλαξε από χθες σελίδα, με τον μέχρι προσφάτως βασικό του μέτοχο που ήταν το ελληνικό Δημόσιο να παραδίδει τη σκυτάλη πουλώντας το 33% των μετοχών του στην κοινοπραξία Emma Delta αντί 652 εκατ. ευρώ. Χθες έπεσαν έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις οι υπογραφές για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ήταν παρών στην υπογραφή της συμφωνίας, δήλωσε «ευτυχής που περίπου 652 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου». Ο κ. Στουρνάρας σχολίασε ότι η Ελλάδα μπαίνει πια σε έναν δρόμο προόδου και μίλησε για τρία καλά νέα: την υπογραφή ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, το πρωτογενές πλεόνασμα και τη μείωση του ρυθμού συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Το ΤΑΙΠΕΔ σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε εμβληματική την ολοκλήρωση της συμφωνίας αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ ενώ από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Δ. Μελισσανίδης, εκ των βασικών μετόχων της κοινοπραξίας, είπε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ αποτελεί έμπρακτη απόδειξη στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Την περασμένη εβδομάδα η Emma Delta είχε ενημερώσει ότι δεν παραιτείται των διεκδικήσεων που έχει γνωστοποιήσει με εξώδικα και ότι επιφυλάσσεται παντός νόμιμου δικαιώματός της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινοπραξία ολοκλήρωσε χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου.

Τα 652 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό τίμημα θα καταβληθούν ως εξής: τα 622 εκατ. ευρώ μετρητοίς και τα 30 εκατ. ευρώ σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις. Μετά την έγκριση της συναλλαγής από τις αρμόδιες Αρχές ανταγωνισμού, θα ακολουθήσει η καταβολή του ποσού και η μεταβίβαση των μετοχών στον αγοραστή.

Επισημαίνεται ότι ο ΟΠΑΠ συμμετέχει με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην κοινοπραξία ΟΠΑΠ – Intralot – Scientific Games, η οποία ανέλαβε την εκμετάλλευση των Κρατικών Λαχείων και προβλέπει μέσο ετήσιο τζίρο της τάξεως του 1 δισ. ευρώ για τα επόμενα 12 χρόνια.

Τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το 2012 ανήλθαν σε 500 εκατ. ευρώ, αλλά για εφέτος οι προβλέψεις της διοίκησης μιλούν για 115 εκατ. ευρώ. Η συρρίκνωση αποδίδεται στην απόφαση της Πολιτείας να επιβάλει φόρο 30% επί των μεικτών κερδών του Οργανισμού.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το μέρισμα της χρήσης του 2012 που θα εισπράξει το Δημόσιο είναι της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2013 υπολογίζεται σε κάτω από 40 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τους μετόχους του σχήματος της Emma Delta, o Γιούρι Σμετς είναι ένα από τα ισχυρά ονόματα του τσεχικού fund PPF που σήμερα έχει φθάσει να διαθέτει χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας 14,3 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ Κωνσταντίνος Λουρόπουλος δήλωσε: «Μπορώ να βεβαιώσω ότι η Emma Delta θα παραλάβει τη διοίκηση, με το καλό, στην πιο ακμαία περίοδο της εταιρείας. Εφοδιασμένη με ένα πλούσιο και φιλόδοξο «πορτοφόλι» νέων ευκαιριών ανάπτυξης και προόδου, για το καλό όλων των μετόχων, των υπαλλήλων, των πρακτόρων, αλλά και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας, όπου η ΟΠΑΠ είναι το πιο ζωντανό κύτταρο δράσης».