Οι οπαδοί του ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που ανατράπηκε από το στρατό, κάλεσαν σήμερα, Δευτέρα σε νέες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο ενώ η αστυνομία εξετάζει την προοπτική να διαλύσει με «σταδιακό» τρόπο τις καθιστικές διαμαρτυρίες τους στο Κάιρο με την εκπνοή του σχετικού τελεσιγράφου στο τέλος του Ραμαζανιού.

Τα χαράματα, έπειτα από τέσσερις ημέρες αργίας με την ευκαιρία της Αΐντ αλ-Φιτρ, της γιορτής για το τέλος του Ραμαζανιού, χιλιάδες ισλαμιστές παρέμεναν οχυρωμένοι με γυναίκες και παιδιά σε δύο πλατείες του Καΐρου, στις οποίες πραγματοποιούν καθιστικές διαμαρτυρίες εδώ και περισσότερο από ένα μήνα.

Η διεθνής κοινότητα, η οποία πρόσφατα επιχείρησε μάταια μια μεσολάβηση, εκφράζει φόβους για μια αιματοχυσία σε περίπτωση που επέμβουν οι δυνάμεις της τάξης.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου δήλωσαν πάντως προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αστυνομικοί θα περικυκλώσουν πρώτα τις καταλήψεις στις πλατείες Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα πριν τις διαλύσουν μέσα σε διάστημα «πολλών ημερών» και έπειτα από «πολλές προειδοποιήσεις».

Μόλις αρχίσει η πολιορκία, η αστυνομία θα περιμένει «δύο ή τρεις ημέρες πριν κινηθεί για να διαλύσει τους διαδηλωτές», σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους αυτούς.

Οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν πότε αναμένεται να αρχίσει η επιχείρηση και χθες Κυριακή το βράδυ διαβεβαίωσαν πως «η απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί».

Στην πλατεία Ραμπάα δεν είναι ορατή καμιά αστυνομική παρουσία, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ χιλιάδες οπαδοί του ανατραπέντα Προέδρου ολοκλήρωναν τα χαράματα τις νυκτερινές προσευχές, πίσω από αυτοσχέδια οχυρώματα φτιαγμένα από σάκους άμμου και σωρούς από τούβλα, τα οποία φυλάσσουν εθελοντές.

Ένας απ’ αυτούς λέει πως περιμένει ότι η αστυνομία στο τέλος θα επέμβει βίαια.

«Θα έχουμε μάρτυρες. Το τίμημα θα είναι υψηλό, αλλά η νίκη θα έρθει στο τέλος του δρόμου», διαβεβαίωσε.

Νωρίτερα, απαντώντας στις κυβερνητικές απειλές, ο Φαρίντ Ισμαήλ, υψηλόβαθμο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, της οργάνωσης του Μόρσι, είχε διαβεβαιώσει πως «ο αιγυπτιακός λαός θα συνεχίσει την επανάστασή του» απαιτώντας την επιστροφή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου της χώρας.

Απευθυνόμενος στους «επικεφαλής του πραξικοπήματος» στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε τη νύκτα στην πλατεία Ραμπάα, κάλεσε τους Αιγύπτιους να καταλάβουν «όλες τις πλατείες» της χώρας, ενώ το κίνημά του ανακοίνωνε νέες «μαζικές διαδηλώσεις» για σήμερα και αύριο Τρίτη.