«Η αγοράστρια εταιρεία είναι η Α-Orizon Media Ltd, η οποία είναι κυπριακή εταιρεία που έχει συσταθεί όπως ορίζει η κυπριακή νομοθεσία».
Με αυτά τα λόγια που περιέχονται σε χθεσινό δημοσίευμα, το οποίο υπό τον τίτλο «Τους πήρε ο πόνος για τον 902» αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα 902.gr, το ΚΚΕ επιχειρεί να διασκεδάσει τον εύλογο θόρυβο που έχει προκληθεί για την αδιαφάνεια στη μεταβίβαση του βασικού επικοινωνιακού ιμάντα του.
Η απάντηση του «κόμματος της εργατικής τάξης» δεν έλυσε το μυστήριο αυτής της αδιαφάνειας. Η εταιρεία Α-Orizon Media είναι απολύτως άγνωστη στην Κύπρο: δεν διαθέτει ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, ενώ ακόμη και κυβερνητικά στελέχη στη Μεγαλόνησο εξέφραζαν χθες το βράδυ την έκπληξή τους και την άγνοιά τους.
Από την έρευνα των «ΝΕΩΝ», επίσης, δεν έγινε δυνατή η ταύτιση της εταιρείας με συγκεκριμένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται είτε στον χώρο του Τύπου είτε ευρύτερα, αν και στην Κύπρο συζητούν για μεταβίβαση του σταθμού σε εκπροσώπους ρωσικών επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η επωνυμία της εταιρείας που ανακοίνωσε το ΚΚΕ δημιούργησε, πάντως, μια σύγχυση. Ο λόγος; Για κάποιους παραπέμπει στον όμιλο Κοπελούζου, το εταιρικό σχήμα του οποίου Horizon συμμετέχει επιχειρηματικά στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και στο νέο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης. Ωστόσο από πουθενά δεν είναι δυνατόν να τεκμηριωθεί τέτοια σχέση και, όπως όλα δείχνουν, η εταιρεία του ίδιου ομίλου Horizon Media με έδρα τη Νέα Υόρκη ηχητικά μόνο παραπέμπει στην εξαγορά του 902.
Η εταιρεία Α-Οrizon Media δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με την προαναφερθείσα. Τα στοιχεία για τους ιδιοκτήτες της μπορούν να βρεθούν με αίτημα μέσω δικηγόρου στο τμήμα Εφόρου Εταιρειών (www. mcit.gov.cy/drcor). Αναμένεται, μάλιστα, ότι σήμερα, από το πρωί, θα υποβληθούν σχετικά αιτήματα.
Ωστόσο, ακόμη και μετά την απάντηση του τμήματος Εφόρου Εταιρειών της Κύπρου, δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνουν γνωστοί οι πραγματικοί δικαιούχοι· διότι το πιθανότερο είναι η αγοραπωλησία να έχει γίνει από κυπριακά δικηγορικά γραφεία, κατά μια πρακτική πολύ συνήθη στον κόσμο της υπεράκτιας επιχειρηματικότητας. Ισως, όμως, μάθουμε το ακριβές τίμημα της μεταβίβασης, το οποίο κάποιες πηγές προσδιόριζαν στα 4-5 εκατ. ευρώ - ποσό το οποίο, επίσης, δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθεί.
ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Στο ίδιο δημοσίευμα της ιστοσελίδας του Περισσού επιχειρείται να ανασκευασθεί μία από τις βασικές κατηγορίες που έχουν απευθυνθεί στο ΚΚΕ, ότι είναι δηλαδή ενδεχόμενο ο χαρακτήρας του τηλεοπτικού σταθμού ο οποίος θα διαδεχθεί τον 902 να κινείται πολιτικά και ιδεολογικά στον αντίποδα.
«Δεν είμαστε αδιάφοροι για το πού πάει ο σταθμός», αναφέρει το δημοσίευμα. «Παίρνουμε αυτό το ζήτημα υπόψη. Γι' αυτό στο συμβόλαιο της αγοραπωλησίας, για παράδειγμα, καθορίζεται ότι η εταιρεία Ραδιοτηλεοπτική δεν θα δοθεί ούτε θα μεταπωληθεί σε πολιτικό κόμμα. Επίσης, ο διακριτικός τίτλος, τα σήματα - ηχητικά και λεκτικά - του σταθμού παραμένουν στο ΚΚΕ», σημειώνεται, χωρίς την παραμικρή αναφορά στην πολιτική «γραμμή» που θα ακολουθήσει ο νέος ιδιοκτήτης.
Δεν αναφέρεται εδώ κάτι που σημειωνόταν στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος την περασμένη Δευτέρα, ότι δηλαδή «η πώληση αφορά υποδομές, μηχανήματα και αυτοκίνητα της εταιρείας». Στις υποδομές, προφανώς, συγκαταλέγεται η συχνότητα, η οποία στην πραγματικότητα είναι και η μόνη αξία χρήσης για  οποιαδήποτε ραδιοτηλεοπτική επιχείρηση.
Το ΚΚΕ επιχειρώντας να περιγράψει τη μεταβίβαση του σταθμού του κάνει μνεία σε ανάλογες αλλαγές ιδιοκτησίας άλλων ομοειδών ΜΜΕ. «Αγοραπωλησίες, αλλαγές σε μετοχικές συνθέσεις εταιρειών έχουν γίνει και είναι αρκετές και σε άλλους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, πανελλαδικούς και περιφερειακούς», σημειώνεται.
Ωστόσο δεν σημειώνεται ότι στην περίπτωση του 902 η συχνότητα του σταθμού και η δυνατότητα πανελλαδικής εμβέλειάς του παραχωρήθηκαν στο κόμμα από το κράτος εντελώς δωρεάν. Από πού άραγε απορρέει το δικαίωμα της χρησικτησίας και της πώλησης σε ιδιώτες ενός δημόσιου αγαθού, το οποίο, υπό κανονικές συνθήκες, εάν το κόμμα δεν μπορούσε να συντηρήσει, θα έπρεπε να επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο;
Αλλά τέτοιου τύπου ερωτήματα, καθώς και η διασαφήνιση της ταυτότητας των αγοραστών, είναι υποχρέωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
ΤΙ ΑΛΛΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ. Στο κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα 902.gr του ΚΚΕ αναφέρονται ακόμη τα εξής:
«Το ΚΚΕ, ήδη πριν από έναν χρόνο, είχε ενημερώσει επίσημα για τα οικονομικά προβλήματα και τις δυσκολίες, λόγω της οικονομικής κρίσης, του 902, μαζί με το γεγονός ότι η συνέχιση της λειτουργίας, ιδιαίτερα της τηλεόρασης, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ήταν αδύνατη. Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου εξηγούνται αναλυτικά οι λόγοι της πώλησης, καθώς και ότι αυτό που έχει πρωταρχική σημασία ήταν και είναι να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις του σταθμού προς τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, και γι' αυτό προχωρήσαμε στην πώληση. Επίσης, τονίσαμε ότι η πώληση αφορά υποδομές και μηχανήματα της εταιρείας.
Απέναντι στον κίνδυνο λοιπόν να κλείσει ο σταθμός, επιλέξαμε την πώληση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες πληρωμής στους εργαζόμενους και στα Ταμεία.
Ολες οι ενέργειες έγιναν σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες που υπάρχουν. Η ΓΣ της Ραδιοτηλεοπτικής πήρε την απόφαση για την πώληση, για την οποία ενημερώθηκε το ΓΕΜΗ (Εμπορικό Μητρώο), πριν υπογραφεί το συμβόλαιο. Στη συνέχεια, όπως ορίζει ο νόμος, πληρώθηκαν οι φόροι στην Εφορία, υπογράφηκε το συμβόλαιο και έγινε η γνωστοποίηση του συμβολαίου στο ΕΣΡ. Αυτή η διαδικασία που έπρεπε να τηρηθεί, αυτή και τηρήθηκε.
Φυσικά, στα πλαίσια του σημερινού καπιταλιστικού συστήματος, οι αγοραπωλησίες γίνονται σύμφωνα με τους κανόνες και τους νόμους που απορρέουν από αυτό το σύστημα. (...)
Στο ΕΣΡ δίνονται όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα στα οποία αναφέρονται οι εταίροι και οι εκπρόσωποι της αγοράστριας εταιρείας. Τα θέματα της μεταβίβασης, και γενικότερα, ελέγχονται με βάση τους νόμους και προφανώς αυτός ο έλεγχος πρέπει να γίνει. Ολα τα έγγραφα τα οποία απαιτούνται, προσκομίζονται στις αρμόδιες Αρχές (...)».

Οταν σε «βλέπει» ο εργοδότης...
«Συστήνουμε σε όλους αυτούς που μιλάνε για ηθική και ταυτίζουν το ΚΚΕ με τους καπιταλιστές, το εξής απλό: να διαβάσουν προσεκτικά τα κείμενα που γράφουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του 902. Θα μάθουν πολλά περί ηθικής», αναφέρει ένα ακόμα δημοσίευμα στον ιστότοπο 902.gr.
Η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ, καθημερινά, προσφεύγει ανεπίτρεπτα στους εναπομείναντες εργαζομένους στα ΜΜΕ που ελέγχει, οι οποίοι (τι να κάνουν;) πλέκουν το εγκώμιο του εργοδότη τους.
Γιατί όμως δεν δημοσιεύουν και όσα γράφουν οι απολυθέντες και οι αποχωρήσαντες; Δεν σηκώνει η ηθική συγκρότησή τους τον αντίλογο;

Η επιβεβαίωση του Τολστόι
«Ολοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο αλλά κανένας δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του», έχει πει ο ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι. Το ΚΚΕ επιβεβαιώνει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο τη διαπίστωση αυτή ενός συγγραφέα που δεν πρόλαβε την Οκτωβριανή Επανάσταση

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από