«Μακράς πνοής» θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο και τη νέα ατζέντα που διαμορφώνεται για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά πρωτίστως για το ελληνικό ζήτημα. Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε χθες τα ξημερώματα από τις ΗΠΑ με ενισχυμένη την αισιοδοξία, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του, ότι μπορούν να δρομολογηθούν εξελίξεις που θα βγάλουν ταχύτερα τη χώρα μας από την οικονομική κρίση.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζουν καλά ότι η κυβέρνηση καλείται να επιστρέψει αμέσως στη σκληρή εσωτερική ατζέντα (με την κινητικότητα στο Δημόσιο και την αντιμετώπιση της ανεργίας να κυριαρχούν) και παράλληλα να προετοιμαστεί για το νέο «μπρα ντε φερ» με την τρόικα. Εκφράζουν τη βεβαιότητα, ωστόσο, ότι μέσα από το υπερατλαντικό ταξίδι του κ. Σαμαρά επικυρώθηκε η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, οδηγώντας την κυβέρνηση και σε νέα αφετηρία. Και η εικόνα αυτή, όπως λένε, ενδεχομένως να αποτυπωθεί και στον νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αναμένουν καμία κινητικότητα πριν από τις γερμανικές κάλπες του Σεπτεμβρίου, ενώ ο κ. Σαμαράς έχει επιφυλάξεις για το εάν θα υπάρξει μια στροφή του Βερολίνου σε σύντομο διάστημα μετά τις εκλογές. Προεξοφλούν όμως ότι το καθαρό μήνυμα που έστειλε ο Μπαράκ Ομπάμα στη γερμανική κυβέρνηση θα επαναληφθεί, τόσο από τον ίδιο, όσο και από άλλα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, δημιουργώντας αναταράξεις στην ευρωζώνη και ένα ιδιαίτερα πιεστικό κλίμα για το Βερολίνο –το οποίο, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να κινηθεί.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι προσωπικές επαφές του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων και διαχειριστές μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμο στοιχείο για μια ουσιαστική στροφή των αγορών που θα ευνοήσει τον ελληνικό σχεδιασμό.