Συμβιβαστική φόρμουλα για το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία αναζητούν οι κυβερνητικοί εταίροι, με στόχο να προστατευθούν όσοι αδυνατούν πραγματικά να αντεπεξέλθουν στο βάρος του στεγαστικού δανείου τους και παράλληλα να καμφθούν οι έντονες αντιδράσεις που καταγράφονται στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα θα εξεταστεί κατά τις συζητήσεις που θα έχουν μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, στο πλαίσιο της κυβερνητικής προετοιμασίας για τη ΔΕΘ. Κατά τις ίδιες πηγές, οι δύο αρχηγοί θα επιδιώξουν να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο με το οποίο θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την τρόικα και θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή, από τη στιγμή που θα κριθεί απαραίτητη μια νομοθετική ρύθμιση. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά την αξιολόγηση του φθινοπώρου θα θέσουν επιτακτικά το ζήτημα της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Συνεργάτες τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για «καυτό» ζήτημα για το οποίο απαιτούνται ιδιαίτερα λεπτοί χειρισμοί καθώς, πέραν της κοινωνικής αναταραχής, μια νομοθετική παρέμβαση μπορεί να δυναμιτίσει και τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

ΤΟ ΚΛΙΜΑ. Η προειδοποίηση της βουλευτού της ΝΔ Σοφίας Βούλτεψη ότι «ο κόσμος θα βγάλει τις καραμπίνες», είναι ενδεικτική του κλίματος που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στη Βουλή. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, την καταψήφιση του ξεπαγώματος των πλειστηριασμών έχουν προαναγγείλει με τον τρόπο τους βουλευτές όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος και η Θεοδώρα Τζάκρη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στο εσωτερικό των δύο κυβερνητικών εταίρων καταγράφεται δυσφορία για την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης προτού ληφθούν οριστικές αποφάσεις από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. «Αν θέλει να ανοίξει το θέμα των πλειστηριασμών, ο υπουργός Οικονομικών ας φέρει πρώτα τα κριτήρια…», σχολίαζαν χθες επιτελικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αναγνώριζαν, ωστόσο, ότι δεν μπορεί η Πολιτεία να προστατεύει μαζί με τους οικονομικά αδύναμους και τους κακοπληρωτές που μπορούν να ανταποκριθούν στα δάνειά τους και εκμεταλλεύονται την απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Τον διαχωρισμό αυτόν έκανε ουσιαστικά και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, τονίζοντας (σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα») ότι «η απαγόρευση δεν μπορεί να αρθεί, η ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο». «Αυτό», πρόσθεσε, «δεν θα βοηθούσε κανέναν, ούτε τις τράπεζες που θέλουν να ρυθμίζονται και να εξυπηρετούνται τα δάνεια και όχι να «σκοτώνονται» τα σπίτια των οφειλετών αυτού του επιπέδου».

ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ. Από τη Χαριλάου Τρικούπη, μάλιστα, σπεύδουν προκαταβολικά να διαμηνύσουν ότι δεν θα αποδεχθούν οποιαδήποτε μείωση στο ποσό των 200.000 ευρώ (για το ύψος του στεγαστικού δανείου και την αντικειμενική αξία του ακινήτου) που προστατεύεται σήμερα με την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Οι ίδιες πηγές μετέφεραν περίπου ως «κόκκινη γραμμή» για το ΠΑΣΟΚ το αίτημα να παραταθεί η προστασία για τους οικονομικά αδύναμους τουλάχιστον και για το 2014, ενώ άφηναν να εννοηθεί ότι και με το ισχύον καθεστώς οι τράπεζες μπορούν να κινηθούν εναντίον εκείνων των κακοπληρωτών που έχουν εισοδήματα και θα μπορούσαν να είναι συνεπείς ως προς την εξυπηρέτηση του στεγαστικού δανείου τους.