«Παλιότερα υπήρχαν αρκετοί ρόλοι για όλες εμάς», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Τζέσικα Λανγκ αναφερόμενη στις ηθοποιούς της δικής της γενιάς, κάτι που δεν συμβαίνει όμως πλέον αφού «τώρα πια οι γυναίκες εμφανίζονται σε μεγάλους ρόλους μια φορά στο τόσο».

Η 64χρονη Αμερικανίδα λάμπει στο κινηματογραφικό και θεατρικό στερέωμα εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, έχοντας πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως «Τούτσι» –που της χάρισε το 1982 το Οσκαρ του β’ γυναικείου ρόλου -, «Φράνσες, μια αδέσμευτη γυναίκα» και «Γαλάζιος Ουρανός», όπου για τον ρόλο τής Κάρλι Μάρσαλ κέρδισε το 1994 το Οσκαρ α’ γυναικείου ρόλου.

Τα τελευταία χρόνια, η Λανγκ κάνει μια δεύτερη καριέρα στη μικρή οθόνη συμμετέχοντας σε τηλεταινίες και κυρίως στο υψηλής αισθητικής σίριαλ «American Horror Story», ο τρίτος κύκλος του οποίου γυρίζεται αυτόν τον καιρό στη Νέα Ορλεάνη. Αρχικά η Λανγκ είχε επιλεγεί για έναν δεύτερο ρόλο στον πρώτο κύκλο, η επιτυχία της όμως ήταν τόσο μεγάλη –κέρδισε Χρυσή Σφαίρα και Εmmy -, ώστε η παραγωγή την έκλεισε για πρωταγωνίστρια στους δύο επόμενους κύκλους.

Οταν η Λανγκ ρωτήθηκε από το αμερικανικό περιοδικό «Λαβ» αν ήταν κατά κάποιον τρόπο «υποτιμητική» η εμφάνισή της στην τηλεόραση ύστερα από μια τόσο μεγάλη θεατρική και κινηματογραφική καριέρα, απάντησε: «Οχι και αυτό για διάφορους λόγους. Πιστεύω πραγματικά ότι τα καλύτερα σενάρια γράφονται τώρα πια για την τηλεόραση. Συνολικά γίνεται καλύτερη δουλειά από ό,τι στον κινηματογράφο, ο οποίος έχει μεταλλαχθεί σε κάτι άλλο που δεν ξέρω τι είναι. Αλλά αν έπρεπε να μιλήσω για τη διαφορά ανάμεσα στις ταινίες που έκανα τη δεκαετία του 1980 και σε αυτό που γίνεται τώρα, θα έλεγα ότι μόνο μια φορά στο τόσο βλέπεις πια μεγάλους ρόλους για γυναίκες. Οταν βλέπω όλη αυτή τη γενιά των ηθοποιών που μεγαλώσαμε μαζί είναι πραγματικά εκπληκτικό. Κάποτε υπήρχαν πολλοί κινηματογραφικοί ρόλοι για όλες εμάς. Πράγμα που δεν το βλέπω πια στον κινηματογράφο. Συμβαίνει όμως σε ένα άλλο μέσο, οπότε είναι καλό».

Στον πρώτο κύκλο του «American Horror Story», που προβλήθηκε το 2011, η Τζέσικα Λανγκ έπαιξε τον ρόλο της Κονστάνς, της μυστηριώδους γειτόνισσας μιας οικογένειας που μετακομίζει σε ένα καταραμένο σπίτι. Στον δεύτερο κύκλο «American Horror Story: Asylum», υποδύθηκε μια απάνθρωπη καλόγρια που διοικεί με σιδερένια πειθαρχία ένα άσυλο για ψυχοπαθείς. Ο τρίτος κύκλος, που θα αρχίσει να προβάλλεται τον ερχόμενο Οκτώβριο, έχει τίτλο «American Horror Story: Coven» και έχει να κάνει με μάγισσες και μια τραγική ερωτική ιστορία.