«Φρένο» στην κατρακύλα των λιανικών πωλήσεων δείχνουν τα αποτελέσματα από τις τρεις πρώτες εβδομάδες των θερινών εκπτώσεων. Οι έμποροι αποδίδουν τη θετική αυτή εξέλιξη στην αύξηση του τουρισμού, στα ελκυστικά ποσοστά των εκπτώσεων, αλλά και στο γεγονός ότι πλέον η «πίτα» του τζίρου μοιράζεται σε λιγότερους, μετά τη δραματική συρρίκνωση του αριθμού των εμπορικών επιχειρήσεων. Ετσι, πιστεύουν ότι έστω και σε μικρό ποσοστό οι θερινές εκπτώσεις θα μπορέσουν να δώσουν ανάσα στην αγορά, η οποία από το 2009 βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση.

Με εκπτώσεις που ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 70% οι έμποροι ελπίζουν ότι το ίδιο καλά θα κυλήσει και το διάστημα έως τις 31 Αυγούστου (τότε λήγουν οι θερινές εκπτώσεις) και πως στο τέλος της χρονιάς η πτώση των πωλήσεων θα είναι σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι. Από την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ήδη προκύπτει ότι τον μήνα Ιούνιο ο ρυθμός πτώσης σε σχέση με πέρυσι έχει περιοριστεί σημαντικά: από 8,6% που ήταν το 2012 βρίσκεται τώρα στο 3,3%. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει τη σταδιακή σταθεροποίηση της αγοράς σημειώνοντας: «Η περίοδος των θερινών τακτικών εκπτώσεων, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου, ίσως είναι ο προπομπός σταθεροποίησης της κατανάλωσης στην αγορά».

προσδοκιεσ. Προσθέτει, επίσης, ότι το λιανικό εμπόριο έχει ξεχωριστές προσδοκίες από τις εφετινές θερινές εκπτώσεις, καθώς μπορεί να δώσουν στις επιχειρήσεις μια ανάσα ζωής μέσα στη βαθύτατη κρίση. «Οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι βέβαιο ότι θα εξαντλήσουν όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για την καλύτερη τιμολόγηση και χαμηλότερη τελική τιμή πώλησης των προϊόντων που προσφέρουν.

Ο εμπορικός κόσμος, παρά τη μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο από την αρχή του χρόνου, ελπίζει σε ένα φρένο της συνεχούς πτώσης του. Οι μέχρι σήμερα καλοκαιρινές πωλήσεις των καταστημάτων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων, κινούνται με αρνητικό πρόσημο, αλλά σε πολύ χαμηλότερα από πέρυσι επίπεδα αρνητικής μεταβολής», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Πάντως, οι καταναλωτές που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες των θερινών εκπτώσεων θα βρουν σημαντικές ευκαιρίες, αφού ορισμένα είδη, όπως τα είδη ένδυσης αλλά και τα εποχικά, πωλούνται με ποσοστά έκπτωσης της τάξεως του 70%.

Σε χαμηλότερα επίπεδα είναι τα ποσοστά των εκπτώσεων σε είδη υπόδησης (από 30% έως και 60%), 50% σε καλλυντικά, 40%-50% σε αξεσουάρ, και 50%-60% σε είδη σπιτιού, ενώ σημαντικές είναι οι εκπτώσεις σε ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά και έπιπλα.