Μειωμένοι έως και στο μισό σε σχέση με πέρυσι είναι οι καθαροί τόκοι που δίνουν οι προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς τα επιτόκιά τους έχουν επιστρέψει πλέον σε επίπεδα προ κρίσης.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η σταθεροποίηση στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και η επιστροφή κεφαλαίων από το εξωτερικό έχουν επιτρέψει τη μείωση των επιτοκίων, τα οποία πέρυσι το καλοκαίρι είχαν φθάσει σε επίπεδα-ρεκόρ.

Ταυτόχρονα, η αύξηση στους φόρους επί των τόκων των καταθέσεων στο επίπεδο του 15% (από 10%) μεταφράζεται σε ακόμη μεγαλύτερη απώλεια, μια και τα καθαρά χρήματα που εισπράττουν οι πελάτες των τραπεζών είναι ακόμη λιγότερα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ. Για ποσά κάτω από 10.000 ευρώ τα επιτόκια στις προθεσμιακές πέφτουν πλέον ακόμη και κάτω από το 2% (μεικτά). Για ποσά από 10.000 έως και 50.000 ευρώ υπάρχει «χάσμα» ανάμεσα στις καταθέσεις μικρής διάρκειας (μέχρι τριών μηνών) και σε αυτές μεγαλύτερης (μέχρι 12 μηνών). Στην πρώτη περίπτωση, τα επιτόκια διατηρούνται ακόμη συγκριτικά υψηλά, κοντά στα επίπεδα δηλαδή του 3%-3,25%, πριν από την αφαίρεση των τόκων. Αν όμως κάποιος θέλει να «κλειδώσει» τα χρήματά του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με επιτόκια της τάξεως του 2,5%-2,75%. Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, η διαφορά αυτή προκύπτει καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτιμούν ότι η πίεση στα επιτόκια θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το τέλος του έτους. Μάλιστα, τις προηγούμενες εβδομάδες αρκετοί διευθυντές καταστημάτων τηλεφωνούσαν σε «καλούς» πελάτες προτείνοντάς τους να κλειδώσουν αποδόσεις σε προθεσμιακές προτού τεθούν σε εφαρμογή οι νέες μειώσεις στα επιτόκια.

Εξάλλου, η αποκλιμάκωση των επιτοκίων ήταν ένα από τα βασικά ζητούμενα από την πλευρά της τρόικας και αναμενόταν να ενταθεί με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως ακριβώς και έγινε. Παράλληλα, η διατήρηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των επιτοκίων του ευρώ σε χαμηλά επίπεδα διευκολύνει το ψαλίδισμα των αποδόσεων και στις προθεσμιακές καταθέσεις.

«ΔΩΡΑ». Από την πλευρά τους, οι τράπεζες, προκειμένου να συνεχίσουν να δελεάζουν τους πελάτες τους, προσπαθούν να αντισταθμίσουν την πτώση των επιτοκίων με μια σειρά από διευκολύνσεις. Για παράδειγμα, σε πολλούς από τους νέους λογαριασμούς προθεσμίας επιτρέπεται στον καταθέτη να έχει κάθε μήνα πρόσβαση στα χρήματά του και να προσθέτει ή να αφαιρεί χωρίς ποινή ή πρόβλημα. Σε άλλες περιπτώσεις, όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παραμένουν τα χρήματα στον λογαριασμό τόσο αυξάνεται το επιτόκιο, ενώ άλλοι λογαριασμοί «επιβραβεύουν» εκείνους που μπορούν να αυξάνουν το υπόλοιπο κάθε μήνα.

Εξαίρεση στην τάση της μείωσης των επιτοκίων αποτελούν, πάντως, οι αποδόσεις που δίνουν οι τράπεζες για υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ. Και αυτό διότι οι καταθέτες μπορούν να αξιώσουν υψηλότερα επιτόκια, δεδομένου ότι πλέον όσοι έχουν από το ποσό αυτό και άνω αντιμετωπίζονται ως επενδυτές.

Τέλος, όσον αφορά τα επιτόκια των λογαριασμού ταμιευτηρίου, αυτά έχουν συρρικνωθεί σε συμβολικά επίπεδα, κάτω από 0,5% ή ακόμη και 0,25%.