Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τρις και τον ειδησεογραφικό κολοσσό Νέα Κίνα.

Αυτή τη φορά, πήρε τις μετρητοίς την «πληροφορία» που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού New Yorker με τίτλο «Ο ιδρυτής του Amazon εξομολογείται ότι κλίκαρε κατά λάθος στην Washington Post», με την υπογραφή του Αντυ Μπόροουιτς.

Ο αρθρογράφος χρησιμοποιεί αστειευόμενος την αντίθεση ανάμεσα στον δυναμικό κόσμο του Ιντερνετ, που εκπροσωπείται από τον κολοσσό του Amazon και τον λιγότερο λαμπερό κόσμο της έντυπης δημοσιογραφίας για να περιγράψει έναν Τζεφ Μπέζος να κλικάρει πυρετωδώς και αφηρημένα στο Δίκτυο.

«Νόμιζα ότι σερφάριζα στην ιστοσελίδα (της Washington Post) χωρίς να προσέχω τι έκανα. Σε καμία περίπτωση δεν είχα την πρόθεση να αγοράσω οτιδήποτε», λέει ο άρχων του Amazon στο σατιρικό κείμενο του Μπόροουιτς.

Αποτέλεσμα, αυτή η «τεράστια παρεξήγηση», την οποία ο Τζεφ Μπέζος αντελήφθη όταν εντόπισε χρεωστικό 250 εκατομμυρίων δολαρίων στην κίνηση της τραπεζικής του κάρτας!

Ο χαρακτήρας του κειμένου του Αντι Μπόρουιτς δεν ήταν προφανής για το πρακτορείο Νέα Κίνα, που αναπαρήγαγε την «είδηση», σε μία ακόμη ένδειξη ότι το ειρωνικό πνεύμα δημοσιευμάτων του δυτικού Τύπου συχνά δεν γίνεται κατανοητό στον μονοκόμματο κόσμο των επίσημων κινεζικών μέσων ενημέρωσης.

Πριν από λίγες ημέρες, άλλωστε, το πρακτορείο Νέα Κίνα επέλεξε να συνοδεύσει ένα ρεπορτάζ με θέμα την εφαρμογή της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ με οπτικό υλικό που έδειχνε μία γυναίκα δεμένη με λουριά σε ένα κρεβάτι.

Οπως αποδείχθηκε, επρόκειτο για σκηνή από ταινία πορνό με τον τίτλο «Lethal Injection» (Θανατηφόρα Ενεση), την οποία και πάλι είχε εκλάβει ως σκηνή από πραγματικό περιστατικό εκτέλεσης στις ΗΠΑ.

Τον περασμένο χρόνο, η εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία αναδημοσίευσε στην ιστοσελίδα της άρθρο αμερικανικού σατιρικού εντύπου που εγκωμίαζε την γοητεία και τα φυσικά προσόντα του νέου ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν και αυτό είχε και πάλι εκληφθεί από το κινεζικό πρακτορείο ως εκδήλωση συμπάθειας προς τον νεαρό ηγέτη.

Ομως, ο Αντι Μπόροουιτς έχει ξεγελάσει για άλλη μία φορά κινεζική εφημερίδα, την 21st Century Business Herald, η οποία αναδημοσίευσε από το «Borowitz Report» την πληροφορία σύμφωνα με την οποία η Βόρεια Κορέα αναγκάσθηκε να αναβάλει εκτόξευση πυραύλου εξαιτίας «προβλημάτων με τα Windows 8» και ότι στη συνέχεια, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας εξέταζε το ενδεχόμενο «να κηρύξει πόλεμο στην Microsoft»!