Η πρωταγωνίστρια της μποέμ ζωής έπνιξε τη χρυσή καταγωγή της στα σύννεφα παραισθησιογόνου καπνού, αλλά βρήκε τρόπους να σμίξει την τοπική παράδοση με τον διεθνή εκλεκτικισμό και να προαναγγείλει το έθνικ στυλ.

Αυτή τη διαπίστωση υπογραμμίζει με έντονα χρώματα και σχέδια το καφτάνι της Ταλίτα. Το παραδοσιακό πανωφόρι που οι άνδρες του αραβικού κόσμου φορούσαν για να δηλώσουν βαθμούς ιεραρχίας στην απόρθητη από γυναίκες κοινωνία τους. Και που μία γυναίκα από τη Δύση το φόρεσε πάνω από τα μοντέρνα ρούχα της για να αρχίσει να γνωρίζεται με τις συνήθειες του τόπου και να μαθαίνει τους ανθρώπους. Το καφτάνι εμφανίστηκε στην Περσία του 6ου π.Χ αιώνα. Το κομμάτι με τα φαρδιά μανίκια, ήταν αυτό που χαρακτήριζε έως τον 12ο αιώνα την ανδρική ενδυμασία στην αραβική όχθη της μεσογειακής λεκάνης. Στη διάρκεια του 19ου αιώνα η πολυτελής, εξαιρετικά δουλεμένη υφαντουργικά εκδοχή του ήταν το δώρο που προοριζόταν για τους ανώτερους λειτουργούς και αξιωματούχους.

Στη δεκαετία του ’50 το καφτάνι έγινε κομμάτι της γκαρνταρόμπας της Δύσης ως διεθνές στοιχείο της μόδας. Μάλιστα ήταν η Νταϊάνα Βρίλαντ, διευθύντρια της «Vogue», η οποία κανόνισε τις όποιες διατυπώσεις «στυλιστικής υιοθεσίας» με άρθρα της στο αμερικανικό περιοδικό.

Η μανία ξέσπασε το 1967. Ηταν τότε που οι Βeatles πέρασαν τη φάση εσωτερικής αναζήτησης και αφέθηκαν στην καθοδήγηση του ινδού γιόγκι Μαχαρίσι Μαχές, παρασύροντας τη συμπατριώτισσά τους μοντέλο Τζιν Σρίμπτον και την ηθοποιό Μία Φάροου να διερευνήσουν τη χίπι διάσταση της ζωής. Ακολούθησαν οι Τζόαν Μπαέζ και Τζόνι Μίτσελ φορώντας καφτάνια στις συναυλίες τους και μιλώντας κατά του Πολέμου στο Βιετνάμ. Και ήρθε το μιούζικαλ «Hair» και η επιτυχία του «Aquarius – Let the sunshine in» να απογειώσει αυτό το ρούχο-σύμβολο της άδολης ανθρώπινης συνύπαρξης, της αναζήτησης εμπειριών.

Ταιριάζειµε

T-shirt

Οσο πιο παλιό, ξεθωριασμένο στο χρώμα και λιωμένο σε κάποια σημεία του. Για να έχειπάνω του μνήμες από ιδιαίτερες στιγμές καιέτσι να γίνεται ένα είδος φυλαχτού.

Σορτς
Προτιμάται η υφή του λεπτού μεταξωτού υφάσματος και με λεπτομέρειες από λεπτή δαντέλα. Για να χαϊδεύει

το δέρμα και να διατηρείται η αίσθηση της ελευθερίας.

Μπότες

Με χαμηλό τακούνι,και κοντές πάνω απότον αστράγαλο, με στρογγυλή μύτη καιαπό σκληρό ύφασμα.Αυτή η ανορθόδοξη συντροφιά μεταξύ ανοιχτού ντυσίματος και κλειστού αξεσουάρ ταιριάζειστο σύγχρονο καφτάνι.

Η συνέχεια στις πασαρέλες

Τα παραθαλάσσια χωριά της Κάτω Ιταλίας προσφέρονται για ανέμελες διακοπές όπου αρκεί ένα σορτς,

ή ένα ολόσωμο μαγιό για να αφεθείς στους καλοκαιρινούς ρεμβασμούς.

Το ζωηρόχρωμο καφτάνι, ζωγραφισμένο στο χέρισε μαλακό ύφασμα της συλλογής Dolce & Gabbana, προφυλάσσει το σώμα από τη θαλασσινή αύρα , λένε οι δημιουργοί του.

Το χίπι ύφοςστην κοσμοπολίτικη ερμηνεία του ταιριάζει στα εύκολα κομμάτια της καλοκαιρινής γκαρνταρόμπας, όπως αυτά που συνοδεύουν το μαγιό σε μέρη πουο ρυθμός των διακοπών προσδιορίζεται χύμαστο κύμα. Το δήλωσεη γαλλίδα σχεδιάστρια Ιζαμπέλ Μαράν δείχνοντας την αδυναμία της στα έθνικ πανωφόρια που κάθε σεζόν επαναφέρειστη συλλογή της .