Honky Château

Το Σατό ντ’ Ερουβίλ, ένας ιστορικός πύργος στη Βαλ ντ’ Οζ 30 χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού, εκτός από 30 δωμάτια, πισίνα, γήπεδο του τένις και πολλά φαντάσματα, διαθέτει επίσης εξαιρετικό στούντιο στο οποίο ηχογραφήθηκαν μεγάλες επιτυχίες των Uriah Heep, Ιγκι Ποπ, Bee Gees, Μάρβιν Γκέι, Fleetwood Mac, Jethro Tull κ.ά. Ο Ελτον Τζον ήταν ο πρώτος που ηχογράφησε το 1972 το άλμπουμ «Honky Château», εξού και το παρατσούκλι του πύργου. Ενα χρόνο νωρίτερα οι Grateful Dead αυτοσχεδίαζαν στον κήπο του πύργου. «Ξαφνικά άρχισε να έρχεται κόσμος από το χωριό, ο αρχηγός της Αστυνομίας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής, ήταν όλοι εκεί. Αρχισαν να μεθάνε και να πέφτουν στην πισίνα. Ηταν τέλεια», θυμάται ο Τζέρι Γκαρσία, κιθαρίστας του συγκροτήματος. Ο πύργος χτίστηκε το 1740 και τον ζωγράφισε ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ενώ στα διάσημα φαντάσματα που τον στοιχειώνουν συγκαταλέγονται ο Φρειδερίκος Σοπέν και η ερωμένη του, γαλλίδα συγγραφέας Γεωργία Σάνδη που φημολογείται ότι έζησαν εδώ για ένα διάστημα. Δεν το πιστεύετε; Κι όμως ο Ντέιβιντ Μπάουι αρνήθηκε έντρομος να κοιμηθεί στον πύργο, ενώ ο Μπράιαν Ενο ισχυρίστηκε ότι κάθε πρωί ξυπνούσε με ένα σκούντημα στον ώμο από κάποιο αόρατο χέρι. Ο πύργος είχε αγοραστεί το 1962 από έναν γάλλο συνθέτη, ο οποίος τον ανακαίνισε και έφτιαξε το στούντιο. Εδώ και 28 χρόνια, όμως, έχει εγκαταλειφθεί και περιμένει τους νέους αγοραστές που θα τον φροντίσουν και πάλι. Στην τιμή πώλησης (1,3 εκατ. ευρώ) προσθέστε τουλάχιστον 300.000 ευρώ για εργασίες συντήρησης.

Château Miraval

Στη Γαλλία βρίσκεται άλλος ένας πύργος, διάσημος για το στούντιο ηχογραφήσεων που διαθέτει. Πρόκειται για το Μιραβάλ, τη θερινή κατοικία του ζεύγους Μπραντζελίνα, που διαθέτει 35 υπνοδωμάτια, δάσος και μια λίμνη μέσα σε ένα κτήμα 12.000 στρεμμάτων, από τα οποία τα 1.500 είναι αμπελώνες. Το 2008 πετώντας με ελικόπτερο πάνω από τη μικρή πόλη Κορέν οι χολιγουντιανοί σταρ είδαν το κτήμα και εντυπωσιάστηκαν. Το Μιραβάλ ανήκε παλαιότερα σε έναν γάλλο πιανίστα της τζαζ και στο στούντιό του οι Pink Floyd ηχογράφησαν τη θρυλική ροκ όπερα «The Wall», ενώ χρησιμοποιήθηκε επίσης από τους AC/DC, The Cure, Στινγκ και Ελτον Τζον.

Shangri-La

Προς πώληση έναντι 3,1 εκατ. ευρώ διατίθεται και το μυθικό Σάνγκρι-Λα στο Μαλιμπού, το οποίο το 1970 μετατράπηκε σε κατοικία και στούντιο για τις ανάγκες του συγκροτήματος του Μπομπ Ντίλαν. Ο Ντίλαν έμενε σε μια σκηνή σε έναν κήπο με τριαντάφυλλα. Στο Σάνγκρι-Λα φιλοξενήθηκαν και άλλοι διάσημοι ρόκερ όπως οι Ερικ Κλάπτον, Ρίνγκο Σταρ, Τζο Κόκερ και Βαν Μόρισον. Εδώ ηχογραφήθηκε επίσης η μουσική της ταινίας «Τελευταίο βαλς» του Μάρτιν Σκορτσέζε. Το σπίτι με τα τρία υπνοδωμάτια και τις τέσσερις τουαλέτες χτίστηκε το 1958 μέσα σε ένα ράντσο, δεν ήταν όμως ανέκαθεν ένας μουσικός παράδεισος. Για ένα διάστημα είχε λειτουργήσει και ως μπορντέλο περιωπής, οι φήμες μάλιστα λένε ότι τη δεκαετία του 1950 είχε φιλοξενήσει στα δωμάτιά του την αφρόκρεμα των σταρ του Χόλιγουντ.

The Rolling Stones mobile studio

Το 1968, όταν τα συμβατικά στούντιο ηχογραφήσεων δεν μπορούσαν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες του συγκροτήματος, οι Rolling Stones αποφάσισαν να εγκαταστήσουν ένα δικό τους στο κτήμα του Μικ Τζάγκερ στο Σταργκρόουβς. Ο εξοπλισμός θα έπρεπε να είναι μεταφερόμενος και έτσι κατέληξαν στην αγορά ενός τεράστιου φορτηγού που μετετράπη σε φορητό στούντιο. Εκεί ηχογραφήθηκαν τα περίφημα άλμπουμ «Sticky Fingers» και «Exile On Main Street», ενώ μεταξύ των άλλων χρησιμοποιήθηκε και από τους Μπομπ Μάρλεϊ, Led Zeppelin, Deep Purple, Iron Maiden, Fleetwood Mac και Santana. Το φορτηγό ταξίδεψε επίσης στη Σοβιετική Ενωση για την ηχογράφηση μιας 72μελούς ορχήστρας αλλά και στην Ελλάδα για την πρώτη συναυλία της Νάνας Μούσχουρη μετά την επιστροφή της. Το 1996 πουλήθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου χρησιμοποιήθηκε από την Πάτι Σμιθ, τους Ramones αλλά και την Αντέλ, ενώ τώρα βρίσκεται στο Εθνικό Μουσικό Κέντρο του Κάλγκαρι στον Καναδά όπου επισκευάζεται και αναμένεται να ξαναλειτουργήσει το 2015.