Γυμνή για χάρη της τέχνης, της φιλανθρωπίας και του οράματος μιας διάσημης φίλης της εμφανίστηκε η Lady Gaga. Η ποπ σταρ βρέθηκε στο Ινστιτούτο Μαρίνα Αμπράμοβιτς (ΜΑΙ) όπου εφαρμόζεται η μέθοδος της 66χρονης σερβικής καταγωγής εικαστικής περφόρμερ.

Λίγες ημέρες προτού κυκλοφορήσει το νέο της άλμπουμ «Artpop», η Lady Gaga βιντεοσκοπήθηκε ολόγυμνη στη φύση, έχοντας αγκαλιά ένα τεράστιο κρύσταλλο, με το οποίο έκανε ασκήσεις ισορροπίας στο γρασίδι για να βιώσει την απόλυτη πνευματική και σωματική εμπειρία που δίνει η αποκαλούμενη Μέθοδος Αμπράμοβιτς.

Η επίσκεψη της σταρ στο ΜΑI γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Μαρίνας Αμπράμοβιτς να ολοκληρώσει το Ινστιτούτο στις όχθες του ποταμού Χάντσον της Νέας Υόρκης. Για τον λόγο αυτόν, πολλοί, διάσημοι και μη, έσπευσαν να δώσουν τον οβολό τους. Πρόσφατα ο Jay-Z, μετά την εμφάνισή του με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, ανακοίνωσε ότι θα συνεισφέρει και αυτός στην εκστρατεία της. Αλλωστε το φιλόδοξο πρότζεκτ της Σέρβας Μαρίνας Αμπράμοβιτς απαιτεί για την ολοκλήρωσή του περί τα 20.000.000 δολάρια. Με αυτά τα χρήματα θα προχωρήσει η ανακαίνιση δημοτικού κινηματογράφου και η μετατροπή του σε κέντρο τεχνών και εκπαίδευσης.

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς ισχυρίζεται ότι η ανάγκη για τη δημιουργία του Ινστιτούτου παρουσιάστηκε μετά την τελευταία της περφόρμανς στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη –η μεγαλύτερη σε διάρκεια που είχε κάνει καθώς έφθασε τις 736 ώρες! «Οταν σηκώθηκα από το κάθισμά μου δεν ήμουν πια η ίδια», είπε η Αμπράμοβιτς. «Κάτι άλλαξε μέσα μου οριστικά. Ηταν η πρώτη φορά που κατάλαβα τη μεγάλη ανάγκη του κοινού να είναι μέρος της συνολικής εμπειρίας. Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη που έκανα. Η επόμενη, ότι θέλω να δημιουργήσω ένα Ινστιτούτο και πως δεν πρέπει να χάσω καθόλου χρόνο. Ενα Ινστιτούτο για την ανθρωπότητα».

Οσοι θα επισκέπτονται το Ινστιτούτο και θέλουν να ακολουθήσουν τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς θα κλείνονται για ημέρες στις εγκαταστάσεις του, χωρίς να έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο. Οι δραστηριότητες στις οποίες θα επιδίδονται θα είναι στο πλαίσιο «της συμφιλίωσης του ανθρώπου με τον εαυτό του», όπως σημειώνει η εικαστικός.