Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, καθώς σε πρόσφατη έρευνα που έκαναν αποδείχθηκε πως το φυτό αριστολοχία και τα φυτικά φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής που προέρχονται από αυτό, προκαλούν καρκίνο. Μάλιστα, επειδή τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαγορευμένα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, η διάθεσή τους γίνεται μέσω Ιντερνετ από χώρες της Ασίας.

Για εκατοντάδες χρόνια η αριστολοχία χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική διά πάσα νόσο, αναφέρουν οι «Τάιμς του Λονδίνου». Στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούνταν στις διαταραχές της μήτρας, ενώ μεγάλοι γιατροί όπως ο Διοσκουρίδης, το έδιναν για εύκολη γέννα (αριστο – λοχία), το έβαζαν ως αιμοστατικό στις πληγές και βοηθούσε στην αντιμετώπιση δαγκωμάτων φιδιών. Το 1990 όμως επειδή υπήρξαν ισχυρές ενδείξεις ότι είναι καρκινογόνο, απαγορεύτηκε η χρήση του.

Σύμφωνα με τη μελέτη των ειδικών που δημοσιεύτηκε χθες στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Translational Medicine», η δραστική ουσία του φυτού που λέγεται αριστολοχικό οξύ, προκαλεί μεταλλάξεις στο ανθρώπινο γονιδίωμα, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν καρκίνο.

Ως φυτό υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, πολύ κοινό στον Ολυμπο και στην Κρήτη. Στις Κυκλάδες το λένε δρακόριζα, στην Κέρκυρα λεμονόχορτο και στην Πελοπόννησο και την Κεφαλονιά αμπελοκλαδόριζα.